Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarnoe.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
869.89 Кб
Скачать

67. Правове становище колективних сільськогосподарських підприємств.

Колективне сільськогосподарське підприємство (надалі - підприємство) є добровільним об'єднанням громадян у самостійне підприємство для спільного виробництва сільськогосподарської продукції та товарів і діє на засадах підприємництва та

самоврядування.(Ст. 1 ЗК „Про колективне сільськогосподарське підприємство”). Підприємство створюється за бажанням громадян на

добровільних засадах на їх загальних зборах. Створення

підприємства не обумовлюється будь-якими рішеннями державних,

господарських та інших органів. Підприємство вважається створеним і набуває прав юридичної особи з дня його державної реєстрації. Порядок державної реєстрації визначається Законом України "Про підприємництво".

Підприємство діє на основі статуту.У статуті підприємства вказуються найменування підприємства, його місцезнаходження, предмет і цілі діяльності, порядок вступу до підприємства і припинення членства в ньому, принципи формування спільної власності та права членів щодо неї, порядок розподілу прибутку, отриманого від операцій із цінними паперами, загальні права та обов'язки членів підприємства; передбачаються органи самоврядування, порядок їх формування та компетенція, права та обов'язки підприємства і його членів щодо використання й охорони земель, водних та інших природних ресурсів, виробничо-господарської, фінансової і трудової діяльності, питання оплати та охорони праці, соціальні гарантії, умови і порядок реорганізації та ліквідації підприємства. Членство в підприємстві грунтується на праві добровільного вступу до членів підприємства і безперешкодного виходу із складу

його членів. Членами підприємства можуть бути громадяни, які досягли

16-річного віку, визнають і виконують його статут. Основними завданнями підприємства є виробництво товарної продукції рослинництва і тваринництва, а також її переробка та інші види діяльності, спрямовані на задоволення інтересів членів підприємства, трудового колективу і всього населення України.

68.Особливості правового становища приватних сільськогосподарських підприємств.

Визначення Приватного підприємства дається в ст..113 ГК. Приватним підприємством визнається підприємство, що діє на основі приватної власності одного або кількох громадян, іноземців, осіб без громадянства та його (їх) праці чи з використанням найманої праці. Приватним є також підприємство, що діє на основі приватної власності суб'єкта господарювання - юридичної особи.

Приватне с/г підприємство –це самостійний суб’єкт господарювання заснований на праві приватної власності ФО, або ЮО і займається виробництвом ,переробкою, та реалізацією с/г продукції з метою отримання прибутку.

Приватне с/г підприємство створюється за рішенням власника майна. Набуває прав ЮО з моменту держ.реєстрації. Діє на підставі статуту. Статут затверджується власником майна (засновником) суб'єкта господарювання чи його представниками. Права та обов’язки засновників, учасників визнач. в статуті залежно від виду діяльності.

Припинення діяльності с/г підприємства здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників.

Приватне с/г підприємство ліквідується:

за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів

? у зв'язку із закінченням строку, на який він створювався, чи у разі досягнення мети, заради якої його було створено;

? у разі визнання його в установленому порядку банкрутом

? у разі скасування його державної реєстрації у випадках, передбачених законом.

Скасування державної реєстрації позбавляє суб'єкта господарювання статусу юридичної особи і є підставою для вилучення його з державного реєстру. Суб'єкт господарювання вважається ліквідованим з дня внесення до державного реєстру запису про припинення його діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]