Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarnoe.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
869.89 Кб
Скачать

94 Особливості правового регулювання соціального забезпечення членів сільськогосподарських підприємств.

З моменту набуття членства виникають права та обов?язки членів сільськогосподарських підприємств, урегульовані нормами права та локальними нормативними актами конкретних кооперативних товаровиробників.

Члени виробничих кооперативних підприємств наділяються різними правами за зак-вом, в тому числі правом на отримання роботи за покликанням, професією, родом занять і освітою з урахуванням потреб підприємства; право на відпочинок;, на оплату даної праці, на охорону праці, на соціальне страхування і забезпечення і т. ін. відповідно до з-ва України.

А.Мiнiмальна заробiтна плата є державною соцiальною гарантiєю, обовязковою на всiй територiї України для пiдприємств усiх форм власностi та господарювання.

Б.Законом "Про колективне сiльськогосподарське пiдприємство" вперше на такому рiвнi визначаються правовi засади органiзацiї та оплати працi членiв цього пiдприємства. Вiдповiдно до ст. 19 трудовi вiдносини членiв такого підприємства визначаються цим Законом i Статутом пiдприємства, а громадян, якi працюють за трудовим договором або контрактом, -законодавстiюм про працю України. Що стосується відносин щодо оплати працi, то кожне колективне сiльськогосподарське пiдприємство самостiйно визначає форми, системи i розмiри оплати працi його членiв та iнших працiвникiв. Оплата працi в таких пiдприємствах здiйснюється залежно від кiлькостi та якостi трудового внеску кожного члена пiдприємства i зумовлюється пiдсумковими результатами.

В.Суспiльно-полiтичне, економiчне, соцiальне i правове становище колективних сiльськогосподарських пiдприємств є таким, що кожне з них правомочне регулювати суспiльнi вiдносини з питань оплати працi його членiв через прийняття його органами самоврядування вiдповiдних локальних правових актiв. За своїм змiстом вони повиннi вiдповiдати Конституцiї України, Законовi "Про оплату працi". Статутовi даного пiдприємства.

Г.Чинне законодавство про охорону працi поширюється на всiх працiвникiв, якi перебувають у трудових вiдносинах з пiдприємствами, установами, органiзацiями незалежно від форм власностi i господарювання, в тому числi з окремими (приватними) роботодавцями, селянськими (фермерськими) господарствами членiв кооперативiв, працiвникiв орендних пiдприємств тощо.

Пр. охорона здоров’я працiвникiв СГП полягає в:

- стимулюванні розробок i впроваджень безпечної технiки, технологiй i засобiв захисту працюючих;

- участi держави у фiнансуваннi охорони працi;

- безкоштовного забезпечення працiвникiв спеціальним одягом i взуттям, засобами iндивiдуального захисту, лiкувалано-профiлактичним харчуванням;

- обовязковостi розслiдування i облiку кожного нещасного випадку на виробництвi i кожного професiйного захворювання i на цiй основi iнформування населення про рiвнi виробничого травматизму та професiйної захворюваностi;

- соцiального захисту iнтересiв працiвникiв, якi постраждали вiд нещасних випадкiв на виробництвi чи одержали професiйне захворювання;

- пiдготовки спецiалiстiв по охоронi працi у вищих i середнiх спецiальних навчальних закладах;

- всебiчної пiдтримки дiяльностi профспiлок та iншiгромадських органiзацiй, пiдприємств i окремих осiб, направ-лених на забезпечення охорони працi;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]