Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarnoe.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
869.89 Кб
Скачать

41. Конституційні основи та законодавче забезпечення використання землі та інших природних ресурсів у виробництві сільськогосподарської продукції.

В Основному законі України знайшло закріплення гарантоване право власності на землю, яке набувається та реалізується громадянами, юридичними особами та державою у відповідності з законом. Таким чином, сільськогосподарські виробники вперше в українському конституційному будівництві набули право приватної власності на землю. З метою розвитку ринкових відносин у ст.41, 42 Конституції закріплюється право людини на приватну власність, фіксується право на незаборонену законом підприємницьку діяльність. Землі с\г призначення можуть належати на правах приватної власності громадянам, юр особам, територіальним громадам та державі, що означає наявність у цих суб’єктів правомочностей щодо володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою. Земля в Україні може перебувати у приватній, державній та комунальній власності. Так, згідно ст.20 Земельного кодексу України зміна цільового призначення земельних ділянок, що перебувають у власності громадян та юр осіб, здійснюється за ініціативою власників земельних ділянок у порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів У. Гарантії земельних прав власників включають не тільки охорону їх майнових прав, а й самостійний захист права цільового використання землі, тобто права користування нею відповідно до її конкретного цільового призначення. Гарантії прав власників передбачають також охорону й захист самої земельної ділянки, тобто неприпустимість погіршення корисних властивостей землі.

42. Право на загальне і спеціальне природокористування у виробництві сільськогосподарської продукції.

Залежно від повноважень, структури, мети і завдань, які реалізують державні органи в сфері організації ефективного використання природних ресурсів, можна виділити такі форми управління: загальне, спеціальне, галузеве. Загальне здійснюється КМУ, урядом АРК, місцевими органами самоврядування. Спеціальне управління покладається на уповноважені органи – Міністерство охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки, Державний комітет лісового господарства, Державний комітет по водному господарству, тощо. Галузеве управління забезпечується Міністерством агропромислового комплексу. Використання земель та інших природних ресурсів суб’єктами с\г діяльності може здійснюватись на праві колективної і приватної власності на землю та права природокористування, в тому числі орендного. Основними користувачами земель с\г призначення є колективні та інші с\г підприємства. Поширеною формою використання природних ресурсів суб’єктами сільського господарства є право користування землею, водами, лісами, надрами та ін. Сільськогосподарським державним, кооперативним та іншим господарюючим підприємствам, установам і організація земля у користування надається для сільськогосподарських цілей, несільськогосподарським підприємствам, організаціям, установам землі с\г призначення надаються для ведення підсобного господарства, а громадянам та їх обєднанням – для городництва, сінокосіння і випасання худоби, ведення підсобного господарства, тощо. Для спеціального використання земельних та інших природних ресурсів громадянам та с\г підприємствам, установам, організаціям передаються у встановленому порядку землі та інші природні ресурси у власність або надаються у користування чи оренду на підставі спеціальних дозволів, зареєстрованих у відповідних органах місцевої виконавчої влади, за плату за плату для здійснення виробничої діяльності, а у випадках, передбачених законодавством- на пільгових умовах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]