Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarnoe.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
869.89 Кб
Скачать

56. Правові форми державної підтримки суб'єктів господарювання у сфері виробництва і реалізації сільськогосподарської продукції.

Ст.16 ГК: Держава може надавати дотації суб'єктам госп-ня: на підтримку виробництва життєво важливих продуктів харчування, на виробництво життєво важливих лікарських препаратів та засобів реабілітації інвалідів, на імпортні закупівлі окремих товарів, послуги транспорту, що забезпечують соціально важливі перевезення, а також суб'єктам госп-ня, що опинилися у критичній соціально-економічній або екологічній ситуації, з метою фінансування капітальних вкладень на рівні, необхідному для підтримання їх діяльності, на цілі технічного розвитку, що дають значний економічний ефект, а також в інших випадках, передбач. законом.

Держава може здійснювати компенсації або доплати сільськогосподарським товаровиробникам за с/г продукцію, що реалізується ними державі.

Дотація - грошові кошти, що видаються юр. і фіз. особам. Дотації з держ. бюджету видаються малоприбутковим та збитковим суб'єктам госп-ня в галузях економіки, які мають важливе соціальне значення. Це, передусім, сільське господарство.

Пріоритетний розвиток сільського господарства забезпечується шляхом підтримання стабільної законодавчої та нормативно-правової бази з метою забезпечення передбачуваних умов розвитку підприємництва в цій галузі; державної підтримки наукових досліджень по створенню та впровадженню нових екологічно чистих ресурсозберігаючих технологій вирощування, поглибленої переробки с/г сировини та виготовлення з неї конкурентоспроможної вітчизняної продукції; підтримки с/г товаровиробників, інфраструктури аграрного ринку, виробництва стратегічно важливих видів с/г продукції, спрямованих на забезпечення продовольчої безпеки держави; дотування виробництва продукції тваринництва, рибництва та рибальства; проведення закупівель с/г продукції до державних ресурсів.

Пільги щодо податку на прибуток, цільові дотації і субсидії, кредити на пільгових умовах, валютні, митні та інші пільги можуть надаватися, за Законом України «Про державне замовлення для задоволення пріоритетних державних потреб», суб'єктам господарювання з метою економічного стимулювання виконання держ. замовлень. Гарантований засіб реалізації виробл.продукції. Д. гарантує відп. оплвту за цю продукцію.

ЗУ «Про державну підтримку сіл. госп-ва України» визначає основи держ. політики у

бюджетній, кредитній, ціновій, страховій, регуляторній та інших сферах державного управління щодо стимулювання виробництва с/г продукції та розвитку аграрного ринку, а також забезпечення продовольчої безпеки населення.

Держава здійснює регулювання гуртових цін окремих видів с/г продукції(державне цінове регулювання), встановлюючи мінімальні та максимальні інтервенційні ціни. Зміст держ. цінового регулювання полягає у здійсненні Аграрним фондом державних інтервенцій в обсягах, що дозволяють встановити ціну рівноваги (фіксінг) на рівні, не нижчому за мінімальну інтервенційну ціну та не вищому за максимальну інтервенційну ціну.

Законом передбачене

? надання страхових субсидій виробникам с/г продукції Фондом аграрних страхових субсидій України.

? Режим заставних закупівель (надання бюджетної позики під заставу зерна)

? Режим кредитної субсидії (полягає у субсидуванні частини плати (процентів) за використання кредитів, наданих банками в національній та іноземній валюті).

? Бюджетна тваринницька дотація (виробникам продукції тваринництва)

? Функціонування аграрної біржі

Податкові пільги – ЗУ «Про фікс.с/г податок», «Про ПДВ».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]