Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarnoe.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
869.89 Кб
Скачать

78. Правовий статус засновників і членів сільськогосподарського кооперативу.

сільськогосподарський кооператив — це добровільне об'єднання осіб на підставі членства для спільного ведення сільськогосподарської діяльності, засноване на принципах рівноправності членів, обов'язкової їх участі в діяльності такого об'єднання, використання майна, що створене, як правило, за рахунок внесків членів і належить об'єднанню на праві власності для задоволення матеріальних та інших потреб його членів.

Важлива особливість сільськогосподарських виробничих кооперативів, зокрема порівняно з КСП і господарськими товариствами, полягає насамперед у тому, що членство в них може бути двояким: по-перше, члени кооперативу, які обов’язково мають брати трудову участь у діяльності кооперативу, по-друге, асоційовані члени кооперативу, трудова участь яких у діяльності кооперативу не є обов’язковою (вони можуть працювати в кооперативі, але за трудовими угодами).

Дана особливість формування членства сільськогосподарських виробничих кооперативів дозволяє розглядати їх як альтернативу так званим приватно-орендним підприємствам. У більшості випадків останні організовуються керівниками чи спеціалістами КСП після виходу їх із КСП з створенням при цьому селянського (фермерського) господарства чи приватного підприємства із залученням в оренду землі і майна, що належали в КСП усім чи більшості його членів. Виробничі кооперативи також можуть створюватися в процесі реорганізації КСП невеликою кількістю (але не менше трьох) найбільш підприємливих членів КСП. Це, зокрема, може бути той же керівник чи спеціаліст КСП із членами своєї родини з залученням в оренду майна і землі, що припадає на паї тих членів КСП, що бажають стати асоційованими членами цього кооперативу.

79. Особливості правового статусу засновників та учасників господарських товариств у сільському господарстві України.

80. Конституційні та законодавчі основи внутрішніх організаційно-управлінських відносин у правовому становищі сільськогосподарських підприємств.

81. Правові засади та порядок здійснення самоврядування в сільськогосподарських підприємствах корпоративного типу.

Державні та комунальні сільськогосподарські підприємства посідають особливе місце серед сільськогосподарських підприємств. Це зумовлено важливістю їхньої економічної ролі в агропромисловому комплексі та інших галузях народного господарства в цілому. Державні сільськогосподарські підприємства залежно від способу утворення та формування статутного фонду поділяються на унітарні (комерційні та казенні) та корпоративні.

Корпоративне підприємство утворюється, як правило, двома або більше засновниками за їхнім спільним рішенням (договором), діє на основі об'єднання майна та/або підприємницької чи трудової діяльності засновників (учасників),їхнього спільного управління справами; на основі корпоративних прав, зокрема через органи, що ними створюються, участі засновників (учасників) у розподілі доходів та ризиків підприємства. Ці підприємства можуть складатися з виборних структурних підрозділів (виробництв, цехів, відділень, дільниць, бригад, бюро,тощо), а також функціональних структурних підрозділів апарату управління (управлінь, відділів, служб тощо). Управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу. Для керівництва господарською діяльністю підприємства власник, або уповноважений ним орган призначає (обирає) керівника підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]