Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarnoe.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
869.89 Кб
Скачать

123. Правове регулювання відносин у сфері підсобних виробництв і промислів у сільському господарстві.

Підсобні промислові підприємства (цехи) і промисли організовуються в колективних і державних сільськогосподарських підприємствах, міжгосподарських організаціях, інших агропромислових формуваннях на правах їх виробничих підрозділів з метою забезпечення більш повної зайнятості і закріплення робочої сили, зміцнення фінансового стану господарств, підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва, покращення використання матеріальних і місцевих сировинних ресурсів, прискорення соціального розвитку села.

При необхідності підсобні промислові виробництва створюються на міжгосподарській основі як безпосередньо в одному із господарств-учасників, так і на самостійному балансі.

На міжгосподарській основі також організовуються спеціалізовані лісогосподарські підприємства і дільниці для ведення лісового господарства та комплексного використання лісових ресурсів в лісах, переданих в постійне користування сільськогосподарським підприємством.

Крім того, підприємство може створювати підсобні виробництва на основі кооперації з промисловими підприємствами, об'єднаннями, торговельними, постачальницькими та іншими організаціями, а також створювати із зарубіжними партнерами спільні підприємства.

Підприємства, які створили підсобні промислові підприємства і промисли:

а) закріплюють за ними обладнання, транспорт, інвентар, будівлі та інше майно, а при необхідності і земельні площі;

б) забезпечують підсобні виробництва нормативно-технічною документацією;

в) затверджують економічно доцільну структуру виробництва продукції;

г) здійснюють заходи по забезпеченню їх матеріально-технічними ресурсами, як лімітованими, так і децентралізованими і придбаними на прямих зв'язках;

д) закупляють в інших господарствах і у населення залишки сільськогосподарської продукції, а також дикоростучі ягоди, гриби для наступної їх переробки, в тому числі і на давальницьких умовах;

е) забезпечують своєчасне обновлення машин і механізмів з метою підвищення технічної оснащеності підсобних виробництв;

є) здійснюють заходи по покращенню умов праці, дотриманню правил технічної-безпеки, вимог виробничої санітарії і протипожежної безпеки.

Підсобне промислове підприємство реалізує свою продукцію та надає послуги підприємствам, організаціям і громадянам за цінами і тарифами, що встановлюються ним самостійно, або на договірній основі.

128. Правове регулювання біржового сільськогосподарського ринку.

Однією з основних функцій біржової торгівлі при цьому є формування ринкових цін. Іншою ланкою ринку сільськогосподарської продукції є товарні біржі їх діяльність в Україні регламентується Законом України « Про товарну біржу" від 10 грудну 1991 р. Цей закон визначає поняття товарної біржі, основні засади провадження біржової торгівлі, як то: умови створення товарної біржі, її правосуб'єктність, членство в ній, правовий статус майна товарної біржі, умови провадження біржових торгів тощо. Так, згідно зі ст. І Закону "Про товарну біржу" вона діє на основі самоврядування, господарської самостійності, є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, власний розрахунковий, валютний та інші рахунки в банках, печатку із своїм найменуванням Діяльність товарної біржі здійснюється відповідно до чинного законодавства України, статуту біржі, правил біржової торгівлі та біржового арбітражу.

Така інфраструктура почала створюватись на початку 90-х років, а в листопаді 1995 р. Постановою Кабінету Міністрів України № 916 була затверджена “Концепція організації біржового сільськогосподарського ринку”, що сприяло його активізації.

Правила біржової торгівлі сільськогосподарською продукцією були більш широко врегульовані Типовими правилами біржової торгівлі сільськогосподарською продукцією, затвердженими наказом Міністерства сільського господарства і продовольства України, Міністерства економіки України та Міністерства фінансів України від 3 квітня 1996 р. Програмним документом щодо подальшого розвитку біржового ринку стала Концепція розвитку біржового сільськогосподарського ринку, схвалена постановою Кабінету Міністрів України від 5 серпня 1997 р., яка визначила критичні для розвитку біржової торгівлі моменти, що потребують нагального розв'язання та врегулювання. Концепція спрямована на удосконалення біржової торгівлі для розв'язання проблем товарного обміну, адаптації сільського господарства до умов ринкового середовища, формування ринкових інструментів управління та механізмів біржової торгівлі, моніторингу реального економічного і товарного обігу. Концепція по новому визначила принципи розвитку біржового ринку, державного регулювання його діяльності, позначила шляхи та етапи удосконалення і розвитку біржової торгівлі. Головним державним органом, діяльність якого спрямована на вдосконалення біржового ринку є Державна комісія з питань організації біржового сільськогосподарського ринку, що діє на підставі Положення про державну комісію з питань організації біржового сільськогосподарського ринку, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 11 квітня 1996 р., яка визначає правосуб'єктність, компетенцію, структуру комісії, визначає порядок співпраці з іншими державними органами, діяльність яких пов'язана з розвитком біржового ринку сільськогосподарської продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]