Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarnoe.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
869.89 Кб
Скачать

29. Юридичні гарантії здійснення суб'єктивних прав, свобод та виконання обов'язків особи у сфері сільського господарства та агропромислового комплексу.

Юридичні гарантії здійснення прав, свобод та виконання обов'язків особи у сфері

сільського господарства та агропромислового комплексу залежать закріплені Конституції України та інших джерелах аграрного права. Надані Конституцією України права деталізуються, конкретизуються й охороняються нормами аграрного права. Так, закріплене в ст. ІЗ Конституції право власності українського народу на землю, її надра і природні ресурси знайшло своє відображення в Земельному кодексі України, третій розділ якого закріпив право приватної власності громадян на землю. Закон України «Про сільськогосподарську кооперацію» гарантує недопустимість втручання держави у здійснення господарських функцій сільськогосподарського кооперативу, обмеження його прав і інтересів з боку органів державної влади та управління. Закон забезпечує рівні права сільськогосподарських кооперативів з державними підприємствами, селянськими (фермерськими) господарствами, іншими суб'єктами господарювання. Закон України «Про споживчу кооперацію» окреслює основні принципи, відносини, право власності, структуру споживчої кооперації, порядок створення, реорганізації та ліквідації споживчих товариств та спілок. Закон визначає, що споживча кооперація здійснює торговельну, заготівельну, виробничу та іншу діяльність, сприяє соціальному і культурному розвитку села, народних промислів і ремесел. Законом України «Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві України надається право вільного вибору форм і напрямків трудової та господарської діяльності, власності на результати своєї праці, впровадження еквівалентного товарообміну між промисловістю і сільським господарством на основі паритетного ціноутворення на їх продукцію.

ЗО. Загальне і особливе у механізмі правового регулювання суспільних відносин у сільському господарстві та агропромисловому комплексі України.

Загальне та особливе у механізмі правового регулювання суспільних відносин у сільськогосподарському та агропромисловому комплексі України виявляється у системі аграрного законодавства. Джерелом аграрного права є Конституція її закони та підзаконні акта Укази Президента України, постанови, декрети і розпорядження Кабінету Міністрів України, затверджені ним Положення, а також накази, інструкції та інші акти, прийняті Міністерством агропромислового комплексу України, Державним комітетом України по земельних ресурсах та іншими відомствами України. Вміщені в законах правові норми за своїм призначенням характеризуються як такі, що мають загальний (уніфікований) І спеціальний (диференційований) зміст. Ці акти визначають правовий статус та правосуб'ектність усіх легальних суб'єктів аграрного підприємництва. Особливим в механізмі правового регулювання є те, цю різновидом джерел аграрного права слід розглядати також внутрішньогосподарські локальні акти. Соціальне економічне становище ективних, державних сільськогосподарських підприємств, суб'єктів аграрного підприємництва зумовлює їхню правосуб'єкіність. Суб'єктивні права і юридичні обов'язки кожного з них відповідно до чинного законодавства полягають у самостійному вирішенні правових питань виробничо-господарської, фінансової, збутової та іншої діяльності. У вирішенні цих питань поряд з органшційно-управлінськими заходами неправового характеру важливу роль відіграє правова їх регламентація, що здійснюється на основі внутрішньогосподарських нормативно-правових актів. Останні за порядком набуття юридичної сили розмежовуються на дві групи. До першої групи належать внутрішньогосподарські нормативно-правові акти, які набувають юридичної сили з моменту реєстрації підприємства у відповідних державних органах. До другої — акти, що набувають юридичної сили відразу з моменту прийняття їх найвищими органами самоврядування господарств — загальними зборами членів. Так, до першої групи локальних нормативно-правових актів належить лише статут господарства, а в господарських товариствах — установчий договір та статут. До другої—всі інші внутрішньогосподарські корпоративні правові акти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]