Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_dlya_derzhavnikh_ispitiv_z_navchalnoyi...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

16. Загальна характеристика непідприємницьких товариств.

Непідприємницькі товариства – товариства, які не мають на меті одержання прибутку для його наступного розподілу між учасниками. Непідприємницькі товариства мають різні види, які відрізняються один від одного особливостями організаційної структури, способами відокремлення майна та способами взяття участі у цивільному обороті, відповідальністю. Вичерпного переліку непідприємницькі товариства не мають. Особливості правового статусу окремих видів непідприємницьких товариств встановлюються законом. Непідприємницькі товариства (споживчі кооперативи, об’єднання громадян тощо) та установи можуть поряд зі своєю основною діяльністю здійснювати підприємницьку діяльність, якщо інше не встановлено законом і якщо ця діяльність відповідає меті, для якої вони були створені, та сприяє її досягненню. Види: споживчі кооперативи, кредитна спілка, об’єднання громадян: політична партія та громадська організація, благодійна організація, творчі спілки, релігійні організації, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Ст. 86, 101-103 ЦКУ. Установою є організація, створена однією або кількома особами (засновниками), які не беруть участі в управлінні нею, шляхом об’єднання (виділення) їхнього майна для досягнення мети, визначеної засновниками, за рахунок цього майна. На сьогодні установи виконують соціально-культурні, управлінські та інші суспільно корисні функції, спрямовують свою діяльність на задоволення тих чи інших немайнових потреб. Вони не переслідують як основну мету отримання прибутку. Згідно ст. 86 ЦКУ установи поряд зі своєю основною діяльністю можуть займатися і підприємницькою діяльністю, якщо інше не встановлено законом і якщо дана діяльність відповідає меті, для якої вони створені, і сприяє її досягненню. Прибуток, який одержує установа від підприємницької діяльності, не може розподілятися між її засновниками, а повинен бути спрямований на досягнення цілей, встановлених для неї засновниками. Особливості правового статусу окремих видів установ встановлюються законом.

17. Поняття та види об’єктів цивільних прав.

Об’єкти цивільних прав – це матеріальні і нематеріальні блага з приводу яких виникають і здійснюються цив. права та обов’язки.

Види об’єктів цивільних прав: є речі, у тому числі гроші та цінні папери, інше майно, майнові права, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага. Вимоги закону до блага, як об’єкту цив. прав: здатність задовольняти потреби учасника цив. відносин та оборотоздатність тобто здатність об’єкта перебувати в цив. обороті. Залежно від оборотоздатності об’єкти поділяються на: 1) об’єкти, що перебувають у вільному обороті; 2) об’єкти, що вилучені з обороту; 3) об’єкти, що перебувають в обмеженому обороті.

18. Речі як об’єкти цивільних прав.

Річчю є предмет матеріального світу, щодо якого можуть виникати цивільні права та обов’язки.

Ознаки: мат. предмет, здатність задовольняти певні потреби людини, оборотоздатність.

Класифікація: 1) залежно від пов’язаності з землею: рухомі і нерухому. Значення: встановлення різного правового режиму для рух. і нерух. речей; право власності, обмеження цив. прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають обов’язковій державній реєстрації. 2) залежно від юр. подільності: подільні і неподільні. Значення: для визначення способу поділу майна, яке належить на праві спільної власності кільком особам; поділу в натурі підлягають тільки подільні речі. 3) залежно від способу індивідуалізації: визначені індивідуальними або родовими ознаками. Значення: для визначення юр. замінності речі – тільки річ, визначена родовими ознаками; для розмежування подібних договорів (предмет договору позики лише родові речі, договору позички, найму інд. речі); про вирішенні питання про можливість віндикації речі. 4) залежно від тривалості здобуття корисних властивостей: споживчі та неспоживчі. Значення: предмет договору позики – споживчі речі; предмет договору позички, найму – неспоживчі речі. 5) залежно від структурних властивостей речі: проста, складна. Значення: для визначення юр. долі складної речі. 6) залежно від значення складні речі поділяються на: головна річ і приналежна. Особливим видами речей є: плоди – це те, що є природним породженням речі; продукція – це те, що з’являється у разі вироблення, використання речі; доходи – це те, що приносить річ, внаслідок перебування в цив. обороті. Особливим об’єктом цив. права, на які поширюється режим речі є тварини, а також гроші і валютні цінності.

Особливим об’єктом нерухомого майна є підприємство яке є єдиним майновим комплексом, що використовується для здійснення підприємницької діяльності. До складу підприємства як єдиного майнового комплексу входять усі види майна, призначені для його діяльності, включаючи земельні ділянки, будівлі, споруди, устаткування, інвентар, сировину, продукцію, права вимоги, борги, а також право на торговельну марку або інше позначення та інші права, якщо інше не встановлено договором або законом. Підприємство як єдиний майновий комплекс є нерухомістю. Підприємство або його частина можуть бути об’єктом купівлі-продажу, застави, оренди та інших правочинів.