Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_dlya_derzhavnikh_ispitiv_z_navchalnoyi...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

66. Застава та притримання, як способи забезпечення виконання зобов’язань.

В силу застави кредитор (заставодержатель) має право у разі невиконання боржником (заставодавцем) зобов’язання, забезпеченого заставою, одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлено законом (право застави).

Забезпечувальна дія: 1. Боржник стимулюється до виконання зобов’язання під страхом звернення стягнення на закладене майно. 2. У разі невиконання боржником (заставодавцем) зобов’язання, забезпеченого заставою, застава забезпечує можливість для кредитора одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами, якщо інше не встановлено законом.

Види: 1. Іпотека – застава нерухомого майна, що залишається у володінні й користуванні іпотекодавця. 2. Застава товарів в обороті чи переробці – застава, предметом якої є сировина, готова продукція тощо. Можливою є заміна предмета застави за умови, що його вартість не буде меншою зазначеної в договорі застави. Зберігається право розпорядження закладеним майном заставодавцем. 3. Заклад – застава рухомого майна, що передається заставодержателю. Предмет застави може бути залишений у заставодавця, але опечатаний заставодержателем. 4. Застава майнових прав – застава права вимоги заставодавця за зобов’язаннями до його боржників. 5. Застава цінних паперів. Вексель і деякі інші цінні папери передаються за допомогою індосаменту (передавального напису).

Підстави виникнення: договору, закону або рішення суду.

Припинення права застави: 1. У разі припинення зобов’язання, забезпеченого заставою. Оскільки застава є акцесорним зобов’язанням (додатковим до забезпеченого нею основного зобов’язання), то вона припиняється з припиненням основного зобов’язання. При цьому не має значення, з якої підстави припинилося основне зобов’язання: за рахунок виконання основного зобов’язання; визнання договору, що став підставою виникнення зобов’язання, недійсним тощо. Припинення основного зобов’язання припиняє договір застави. 2. У разі втрати предмета застави, якщо заставодавець не замінив його. 3. При реалізації предмета застави. 4. У разі набуття заставодержателем права власності на предмет застави. 5. В інших випадках, встановлених законом.

Притримання: поняття та підстави виникнення.Кредитор, який правомірно володіє річчю, що підлягає передачі боржникові або особі, вказаній боржником, у разі невиконання ним у строк зобов’язання щодо оплати цієї речі або відшкодування кредиторові пов’язаних з нею витрат та інших збитків має право притримати її у себе до виконання боржником зобов’язання.

Забезпечувальна дія: 1. Перебування речі, що підлягає передачі боржникові або особі, вказаній боржником, у кредитора сковує дії боржника щодо фізичного впливу на цю річ, що негативно впливає на боржника і стимулює його до виконання зобов’язання. 2. Вимоги кредитора, який притримує річ у себе, можуть бути задоволені з її вартості відповідно до закону.

Предмет утримання: річ, яка належить боржникові, але правомірно перебуває буде перебувати (майбутній урожай, приплід худоби тощо) у кредитора.

Права кредитора: 1) притримувати в себе річ, яка правомірно перебуває у нього, але належить боржникові у разі невиконання боржником у строк зобов’язання з оплати цієї речі або пов’язаних з нею витрат чи інших збитків; 2) притримувати в себе річ, яка правомірно перебуває у нього, але належить боржникові у забезпечення інших своїх вимог, якщо інше не встановлено договором чи законом; 3) притримувати в себе річ, що правомірно перебуває у нього, але належить боржникові у випадку, якщо права на неї, які виникли після передання речі у володіння кредитора, набула третя особа; 4) задовольнити свої вимоги з вартості речі, яку він притримує, у порядку, встановленому законом.

Обов’язки кредитора: 1) нести ризик випадкового знищення або пошкодження притримуваної речі, якщо інше не встановлено законом; 2) негайно повідомити про притримання боржника; 3) утримуватися від користування річчю, яку він притримує.

До кредитора, який притримує в себе річ боржника, не переходить право власності на неї.