Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PLANI_PRAKT_ZANYaT_ta_SAM_ROBIT_2009-2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
146.94 Кб
Скачать

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ плани практичних занять та самостійної роботи з латинської мови

Дніпропетровськ

2009

Плани практичних занять та самостійної роботи з дисципліни “Латинська мова” / Укладач: викладач Верченко Л. С. – Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2009 -18 с.

Рецензенти:

Поповський А. М. доктор філологічних наук, професор (Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ);

Ваняркін В. М. кандидат філологічних наук, доцент (Дніпропетровський національний університет ім. О.Гончара).

Плани обговорені та схвалені на засіданні кафедри мовної підготовки,

протокол № 12 від “26 ” червня 2009 р.

ПЛАНИ

ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Дисципліна Латинська мова

Напрям підготовки 0601 Право

Спеціальність 6.060100 “Правознавство”

Форма навчання денна

МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ

ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Практичні заняття в навчальному процесі сприяють поглибленому вивченню дисципліни, осягненню її методологічних засад. У ході практичного заняття не тільки перевіряється засвоєння знань студентами, але й культивується творчий потенціал студентів, створюються передумови розвитку наукових здібностей, ораторських можливостей, високого професійного рівня майбутніх юристів.

Практичні заняття є важливим чинником навчального процесу в формуванні навичок та вмінь з латинської мови. Основна мета занять – формування стійкого комплексу професійних умінь та навичок, усунення огріхів та недоречностей мовлення, розширення сфери лексичного запасу студентів у галузі юридичних спеціальностей; засвоєння студентами основних принципів користування словниками, уміти вільно володіти латинською лексикою, термінологією та фразеологією своєї спеціальності.

Обмежена кількість годин для вивчення латинської мови на юридичних факультетах (36 годин) вимагає таких методів та прийомів викладання, за яких студенти отримали б невеликий, але цілісний та закінчений об’єм знань з граматики та ознайомились з юридичними пам’ятками Римського права, адже латина була мовою юридичної літератури древнього Риму. Багато понять Римського права ввійшли в основу законодавчої сучасності, існує велика кількість латинських юридичних формул та фразеологізмів, які вживаються дотепер, виражають загальні положення та принципи юриспруденції.

Цей курс є навчальною дисципліною, яка читається на І курсі і є першим етапом знайомства та засвоєння латинської граматики, юридичної термінології та читання й перекладу текстів юридичного характеру.

Курс дає можливість майбутнім юристам заполучити знання з юридичної термінології та вміння читати й перекладати юридичні латинські тексти.

Програма ставить завданням:

  1. ознайомити студентів з специфікою латинської мови –alma mater багатьох іноземних мов;

  2. дати основні граматичні характеристики частин мови та способи їх узгодження;

  3. навчити юридичній термінології;

  4. познайомити студентів з латинською фразеологією;

  5. дати змогу на практиці (в доповідях, рефератах на юридичну тематику, юридичних консультаціях, імпровізованих юридичних заходах та інше) демонструвати знання латинської юридичної термінології.

При вивченні цього курсу необхідно знати такі дисципліни: історія, римське право, іноземна мова, українська мова, ораторське мистецтво.