Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plany_semin_2001_variant_01.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
149.5 Кб
Скачать

24

Головна мета проведення семінарів з історії держави і права зарубіжних країн - поглиблення та закріплення найбільш складних і важливих тем курсу. На семінарських заняттях студенти набувають навичок самостійного опрацювання джерел права, аналізу законодавчого матеріалу, правильного формулювання і висловлювання своїх думок під час обговорення теми.

Основою для роботи в семінарі є пам’ятки з історії держави і права, різний нормативний матеріал. Аналіз таких джерел як Закони царя Хаммурапі, Салічна Правда, Конституція США 1787 р., Декларація прав людини і громадянина 1789 р., Цивільний кодекс Франції 1804 р., Конституції Франції 1946 і 1958 рр., Конституції Німеччини 1919 і 1949 рр. та інших документів дає можливість засвоїти зміст окремих інститутів права, структуру державного механізму тощо, а отже підготуватися до відповіді на запитання, поставлені в плані семінарського заняття. Необхідний для засвоєння тем семінарів та вирішення казусів і виконання інших практичних завдань, які додаються майже до кожної теми, законодавчий матеріал міститься в навчальному посібнику "Хрестоматія з історії держави і права зарубіжних країн", опрацьований викладачами кафедри історії держави та права Національної юридичної академії України.

Список літератури:

  1. Страхов М.М. Історія держави і права зарубіжних країн: [Підручник для студентів юридичних спеціальностей вищих закладів освіти]. – Харків: Право, 1999. – 416 с.

  2. Страхов М.М. Основні закономірності становлення буржуазної держави і права у провідних країнах Європи і в Північній Америці. – К., 1991.

  3. Черниловский 3.М. Всеобщая история государства и права. – М.: Юристъ, 1996 (можна й попередні видання).

  4. История государства и права зарубежных стран. Часть 1. Учебник для вузов. Под ред. проф. Крашенинниковой Н.А. и проф. Жидкова О.А. – М: Издательская группа НОРМА – ИНФРА • М, 1998. – 480 с.; Часть 2. – 712 с.

  5. Всеобщая история государства и права: Учебник для вузов. Под ред. проф. К.И.Батыра. – 2000. - С. 496 (можна й попередні видання).

  6. Омельченко О.А. Всеобщая история государства и права: Учебник в 2 т. Т.1 – М.: Остожье, 1998. – 512 с.; Т.2 – 448 с.

  7. Федоров К.Г. Історія держави і права зарубіжних країн.- К., 1994.

  8. Шевченко О.О. Історія держави і права зарубіжних країн.- К., 1996.

  9. Хрестоматія з історії держави і права зарубіжних країн. - У двох томах. - /За ред. члена-кореспондента Академії правових наук України В.Д.Гончаренка. - К.: Ін Юре. – 1998.

  10. Хрестоматия по всеобщей истории государства и права: Учебное пособие / Составитель В.Н.Садиков; Под ред. проф. З.М.Черниловского – М: Фирма Гардарика, 1996. – 413 с.

  11. Хрестоматия по истории государства и права зарубежных стран (Древность и Средние века) / Составитель: д.ю.н., проф. В.А.Томсинов. – М.: Изд-во ЗЕРЦАЛО, 1999. – 480 с.

  12. Хрестоматия по истории государства и права зарубежных стран (Новое и Новейшее время) / Составитель: д.ю.н., проф. Н.А. Крашенинникова. – М.: Изд-во ЗЕРЦАЛО, 1999. – 592 с.

  13. Хрестоматия по всеобщей истории государства и права: Т. 1, 2. / Под ред. К.И.Батыра, Е.В.Голинсковой. – М.: Изд-во Юристъ, 1996.

  14. Шевченко О.О. Історія держави і права зарубіжних країн: Хрестоматія для студентів юрид. вузів та факультетів.- К.: Вентурі, 1998 – 176 с.

Тема 1. Закони царя Хаммурапі

П л а н

  1. Загальна характеристика законів царя Хаммурапі.

  2. Зміст законів Хаммурапі:

а) кастовий устрій і його закріплення в законах;

б) право власності;

в) договір позики;

г) злочини і покарання.

  1. Історичне значення законів царя Хаммурапі.

Література:

Страхов М.М. Історія держави і права Стародавнього Світу: Навчальний посібник. – Харків: УкрЮА, 1994.

Государство и социальные структуры на древнем Востоке.: Сборник статей. – М.: Наука. Гл. редакция вост. лит-ры, 1989.

Дьяконов И.М. Общественный и государственный строй древнего Двуречья. Шумер. – М.: Изд-во вост. лит-ры, 1959.

Практичні завдання

Казус 1. Акургал – воїн (редум) стародавньвавілонського царя Хаммурапі, – перебуваючи на царевій службі, потрапив у полон, але невдовзі йому пощастило втекти. Повернувшись додому, він виявив, що його поле і сад передали іншому воїну, а його командир (декум) забрав собі усі коштовні подарунки, які Акургал раніше отримав від цара за хоробрість, і відмовився їх повернути. Акургал звернувся зі скаргою до царя.

Яким повинне бути рішення справи за Законами Хаммурапі? Визначте правовий режим майна вавілонських воїнів, яке вони отримували за службу.

Казус 2. Вавілонянин Акургал був пограбований невідомими особами на землі однієї із сільських громад. З часом він побачив свої викрадені коштовності у торзі. Продавець стверджував, що купив коштовності у спадкоємців померлого відомого ювеліра. Особи, які бачили цю угоду, зі слів продавця, перебувають у тимчасовій відсутності.

Які можливі варіанти судового рішення за Законами Хаммурапі?

Казус 3. Вавілонянка Нітені, маючи чоловіка раба Шу-Амуррім, народила і зростила двох синів. Коли Шу-Амуррім помер, його господар Балмунамхе звернувся з позовом до синів Нітені про звернення їх у рабство.

Яким повинно бути рішення судду за Законами Хаммурапі?

Казус 4. Рабиня народила господарю двох синів, яких батько визнав своїми і виховав їх разом із синами від законної дружини. Коли батько помер, сини від законної дружини звернулися з позовом про звернення синів рабині у рабство.

Чи є правомірним цей позов, якщо суд буде виходити з Законів Хаммурапі?