Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_dlya_derzhavnikh_ispitiv_z_navchalnoyi...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

42. Цивільно-правові засоби захисту права власності.

Цивільно правовий захист права власності (інших речових прав) – це сукупність засобів передбачених законом які застосовуються до порушників цих відносин та спрямовані на усунення порушень відновлення та захист майнових прав та інтересів їх носіїв (ст. 396 ЦКУ).

Загальні засади захисту права власності ст. 386 ЦКУ: рівний захист прав всіх суб’єктів права власності; право власника попередити порушення свого права шляхом звернення до суду; право власника вимагати відшкодування завданою йому майнової і моральної шкоди.

Система правових засобів захисту права власності: 1) речово-праві засоби тобто ті що безпосередньо спрямовані на захист права власності: позов про витребування майна з чужого незаконного володіння (віндикаційний позов ст. 387 ЦКУ); позов про усунення порушень не пов’язаних з позбавлення права володіння (негаторний ст. 391 ЦКУ); позов про визнання права власності ст. 392 ЦКУ; інші позови. 2) зобов’язально правові засоби тобто ті що безпосередньо не спрямовані на захист права власності але здійснюю це опосередковано: позови, що випливають із невиконання, неналежного виконання цив. обов’язків (ст. 610, 619 ЦКУ); позови, що випливають з деліктних зобов’язань; позови, про повернення безпідставно набутого чи збереженого майна. 3) інші засоби: позов про визнання правочину недійсним; позови про визнання недійсними актів держ. орг. і орг. місцевого самоврядування (ст. 393 ЦКУ).

43. Віндекаційний та негаторний позови.

Вінідікаційний позов не володіючого власника до незаконно володіючого не власника про витребування майна.

Умови позову: позивач є власником речі; власник фактично втратив володіння річчю; відповідач є незаконним (без титульним) володільцем; власник і володілець не перебувають у договірних відносинах; предмет позову тільки індивідуально визначена річ; на момент розгляду спору річ повинна існувати в натурі.

Розрахунки при витребування майна з чужого незаконного влодіння ст. 390 ЦКУ: 1) власник має право вимагати передавати йому всіх доходів від майна: А) від недобросовісного набувача за весь час володіння ним майном; Б) від добросовісного набувача з моменту коли він дізнався або міг дізнатися про незаконність володіння ним. 2) незаконний володілець має право вимагати від власника майна відшкодування необхідних витрат на утримання і збереження майна з того ж самого моменту. Необхідні витрати – це ті витрати які необхідні для забезпечення нормального стану та зберігання майна з урахуванням його зношеності.

Власник має право витребувати майно у недобросовісного набувача незалежно від способу (відплатно або безвідплатно) набуття ним цього майна.

Власник має право витривати майно у добросовісного набувача тільки у разі безвідплатного набуття ним цього майна. Власник не має право витребувати майно у добросовісного набувача якщо він набув його за відплатним договором, крім випадків: 1) майно було загублено власником або особою якій він передав у володіння; 2) майно було викрадено у власника або управомоченої особи; 3) майно вибуло з володіння власника або управомоченої особи іншим шляхом не з їх волі (ст. 388 ЦКУ).

Негаторний позов – це позов про усунення перешкод у здійсненні власником права користування та розпорядження своїм майном.

Умови пред’явлення негаторного позову: 1) позивач є власником речі; 2) поведінка правопорушника є протиправною; 3) на момент пред’явлення позову правопорушення має тривати; 4) позивач і відповідач не повинні перебувати в зобов’язальних відносинах.