Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_dlya_derzhavnikh_ispitiv_z_navchalnoyi...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

58. Загальна характеристика суміжних прав.

Глава 37 цку, розділ 3 зу «Про авторське право та суміжні права»

Суміжними називаються права безпосередньо пов’язані з авторським правом. Вони випливають із творчої діяльності по реалізації, використанню вже обнародуваних творів. Суміжні права – це права на результати творчої діяльності виконавців, виробників фонограм і відеограм і організацій мовлення, зв’язані з використанням об’єктів авторського права, що належать іншим особам.

Суміжні права в об’єктивному розумінні являють собою сукупність цивільно-правових норм, що регулюють відносини по використанню об’єктів похідного по відношенню до авторських творів характеру – виконань, фонограм, відеограм, програм мовлення.

Об’єктами суміжних прав (ст. 449 ЦКУ та ст. 35 ЗУ) без виконання будь-яких формальностей щодо цих об’єктів та незалежно від їх призначення, змісту, цінності тощо, а також способу чи форми їх вираження є:

а) виконання (виконання літературних, драматичних, музичних, музично-драматичних, хореографічних, фольклорних та інших творів);

б) фонограми;

в) відеограми;

г) програми (передачі) організацій мовлення.

Суб’єкти суміжних прав (ст. 450 ЦКУ та ст. 36 ЗУ) також поділяються на первинних та інших. Первинними суб’єктами суміжних прав є: виконавець, виробник фонограми, виробник відеограми, організація мовлення.

За відсутності доказів іншого виконавцем, виробником фонограми, відеограми, програми (передачі) організації мовлення вважається особа, ім’я (найменування) якої зазначено відповідно у фонограмі, відеограмі, їх примірниках чи на упаковці, а також під час передачі організації мовлення. Виконавці здійснюють свої права за умови дотримання ними прав авторів виконуваних творів та інших суб’єктів авторського права. Виробники фонограм, виробники відеограм повинні дотримуватися прав суб’єктів авторського права і виконавців. Організації мовлення повинні дотримуватися прав суб’єктів авторського права, виконавців, виробників фонограм (відеограм).

Іншими суб’єктами суміжних прав є також інші особи, які набули таких прав відповідно до договору чи закону.

Суміжне право виникає внаслідок факту виконання твору, виробництва фонограми, виробництва відеограми, оприлюднення передачі організації мовлення. Для виникнення і здійснення суміжних прав не вимагається виконання будь-яких формальностей.

Суб’єкти суміжних прав мають особисті немайнові та майнові права.

Особисті та майнові права на об’єкти суміжних прав. Строки чинності суміжних майнових прав.

Момент виникнення суміжних прав визначається в залежності від об’єкту цих прав. Так, згідно з ст. 451 ЦКУ:

  1. Право інтелектуальної власності на виконання виникає з моменту першого Його здійснення.

  2. Право інтелектуальної власності на фонограму чи відеограму виникає з моменту її вироблення.

  3. Право інтелектуальної власності на передачу (програму) організації мовлення виникає з моменту її першого здійснення.

Особисті немайнові права (ст. 38 ЗУ) суб’єкта суміжних прав: Виконавця:

а) вимагати визнання того, що він є виконавцем твору;

б) вимагати, щоб його ім’я або псевдонім зазначалися чи повідомлялися у зв’язку з кожним його виступом, записом чи виконанням (у разі, якщо це можливо);

в) вимагати забезпечення належної якості запису його виконання і протидіяти будь-якому перекрученню, спотворенню чи іншій суттєвій зміні, що може завдати шкоди його честі і репутації.

Виробника фонограми, виробник відеограми:

а) право зазначати своє ім’я (назву) на кожному носії запису або його упаковці поряд із зазначенням авторів, виконавців і назв творів,

б) вимагати його згадування у процесі використання фонограми (відеограми).

Організації мовлення:

а) право вимагати згадування своєї назви у зв’язку із записом, відтворенням, розповсюдженням своєї передачі і публічним повторним сповіщенням її іншою організацією мовлення.

Майновими правами (ст. 452 ЦКУ та ст.ст. 39-41 ЗУ) інтелектуальної власності на об’єкт суміжних прав є:

1) право на використання об’єкта суміжних прав; При цьому використанням виконання є доведення виконання до відома публіки під час його здійснення; записування (фіксування) виконання під час його здійснення, якщо таке записування дає можливість сприйняття, відтворення та передачі виконання за допомогою технічних засобів; пряме чи опосередковане відтворення запису виконання будь-яким способом та у будь-якій формі; продаж та інше відчуження оригіналу чи примірника запису виконання; оренда оригіналу чи примірника запису виконання; забезпечення засобами зв’язку можливості доступу будь-якої особи до записаного виконання з місця та в час, обраних нею; інші дії, встановлені законом. Використанням фонограми, відеограми є пряме або опосередковане відтворення будь-яким способом та у будь-якій формі відеограми, фонограми; продаж та інше відчуження оригіналу чи примірника фонограми, відеограми; оренда оригіналу чи примірника фонограми, відеограми; забезпечення засобами зв’язку можливості доступу будь-якої особи до фонограми, відеограми з місця та в час, обраних нею; інші дії, встановлені законом. Використанням передачі (програми) організації мовлення є здійснення (трансляція, ретрансляція) передачі (програми) організації мовлення; записування (фіксування) передачі (програми) організації мовлення, якщо таке записування дає можливість сприйняття, відтворення та здійснення її за допомогою технічних засобів; відтворення запису передачі (програми) організації мовлення; представлення передачі (програми) організації мовлення публіці у місці, де встановлено вхідну плату; інші дії, встановлені законом.

2) виключне право дозволяти використання об’єкта суміжних прав;

3) право перешкоджати неправомірному використанню об’єкта суміжних прав, у тому числі забороняти таке використання;

4) інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Майнові права інтелектуальної власності на об’єкт суміжних прав належать відповідно виконавцеві, виробнику фонограми, виробнику відеограми чи організації мовлення, якщо інше не встановлено договором чи законом. Майнові права виконавців, виробників фонограм і виробників відеограм, організації мовлення можуть передаватися (відчужуватися) іншим особам на підставі договору.

Строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на виконання, фонограму, відеограму, передачу (програму) організації мовлення спливає через п’ятдесят років (50 років), що відліковуються з 1 січня року, наступного за роком відповідно здійснення першого запису виконання, а за відсутності такого запису – з 1 січня року, наступного за роком здійснення виконання; за роком опублікування фонограми, відеограми, а за відсутності такого опублікування протягом п’ятдесяти років від дати її вироблення – з 1 січня року, наступного за роком вироблення фонограми, відеограми; за роком першого здійснення передачі (програми) організації мовлення. Законом в окремих випадках можуть встановлюватися інші строки чинності суміжних прав.

Використання об’єктів суміжних прав.

Головний принцип регулювання даних відносин: використання та охорона суміжних прав здійснюється без завдання шкоди охороні творам авторським правом. Фактично це означає що однією з умов надання охорони об’єктам суміжних прав є правомірне використання тих творів, на основі яких були створені виконання, фонограма, відеограми, програми (переданії) організації мовлення.

Відносини по використанню творів і об’єктів суміжних прав знаходяться в тісному взаємозв’язку, оскільки об’єкти СП являють собою свого роду складену цінність, що містить у собі й авторський твір (як її зміст) і об’єкт суміжних прав (як В форму). Це у свою чергу обумовило однорідність правового впливу на ці відносини. Охорона суміжних прав заснована на принципах (поєднання інтересів суспільства в цілому й інтересів правоволодільця, договірне опосередкування відносин по використанню об’єктів) і способи регулювання (відсутність формальностнй, поєднання майнових та особистих прав), характерних для авторського права. А самі права на зазначені об’єкти одержали назву "суміжних", що підкреслює їхній зв’язок і залежність від авторських прав. Регулювання авторських і суміжних відносин здійснюється єдиним інститутом.

Використання виконання – ст. 453 ЦКУ. Використання фонограми, відеограми – ст. 454 ЦКУ. Використання передачі (програми) організації мовлення – ст. 455 ЦКУ.

За загальним правилом використання об’єктів суміжних прав здійснюється за тих же умов, що й використання об’єктів авторського права, а саме: за згодою суб’єкта суміжних прав та з виплатою йому винагороди. Отже це також виключне право. Однак в ЗУ "Про авторське право та суміжні права" встановленні деякі обмеження цього права в інтересах суспільства. Так, допускаються використання виконань, фонограм, відеограм, програм мовлення, їх фіксація, відтворення і доведення до загального відома без згоди виконавців, виробників фонограм, відеограм і організацій мовлення у тих же випадках, що встановлені щодо обмеження майнових прав авторів літературних, художніх і наукових творів. При цьому необхідно щоб задовольнялися такі умови:

а) відтворення зазначених об’єктів здійснюється виключно з метою навчання чи наукових досліджень (це право на відтворення не поширюється на експорт відтворених примірників фонограм, відеограм, програм мовлення за межі митної території України;

б) за суб’єктами суміжних прав зберігається право на справедливу винагороду з урахуванням кількості відтворених примірників.

У цих випадках можливе використання об’єктів суміжних прав без згоди суб’єктів суміжних прав, але лише за умови дотримання особистих немайнових прав суб’єктів авторського права і суміжних прав.

Допускається також відтворення в домашніх умовах і виключно в особистих цілях творів і виконань, зафіксованих у фонограмах, відеограмах і їх примірниках, без згоди автора (авторів), виконавців і виробників фонограм (відеограм), але з виплатою їм винагороди. Виплата винагороди здійснюється у формі відрахувань (відсотків) від вартості обладнання і (або) матеріальних носіїв виробниками та (або) імпортерами обладнання і матеріальних носіїв, із застосуванням яких можна здійснити відтворення виключно в особистих цілях у домашніх умовах творів, зафіксованих у фонограмах і відеограмах. Розміри відрахувань (відсотків), що мають сплачуватися виробниками та (або) імпортерами обладнання і матеріальних носіїв, визначаються Кабінетом Міністрів України. Ці кошти виробниками та імпортерами обладнання і (або) матеріальних носіїв перераховуються визначеним Установою організаціям колективного управління (далі – уповноваженим організаціям). Зібрані кошти розподіляються між організаціями колективного управління, які є на обліку в Установі, на основі договорів, які уповноважені організації укладають з усіма організаціями колективного управління. Імпортери перераховують ці кошти уповноваженій організації під час ввезення товару на митну територію України, а виробники – у кінці кожного місяця після реалізації обладнання і матеріальних носіїв.

Використання об’єктів суміжних прав без згоди суб’єктів суміжних прав не повинно завдавати шкоди нормальній експлуатації виконань, фонограм, відеограм і програм мовлення і зачіпати законні інтереси виконавців, виробників фонограм, відеограм і програм мовлення чи інших суб’єктів авторського права і (або) суміжних прав.

Допускається без згоди виробників фонограм (відеограм), фонограми (відеограми) яких опубліковані для використання з комерційною метою, і виконавців, виконання яких зафіксовані у цих фонограмах (відеограмах), але з виплатою винагороди, таке пряме чи опосередковане комерційне використання фонограм і відеограм та їх примірників:

а) публічне виконання фонограми або її примірника чи публічну демонстрацію відеограми або її примірника;

б) публічне сповіщення виконання, зафіксованого у фонограмі чи відеограмі та їх примірниках, в ефір;

в) публічне сповіщення виконання, зафіксованого у фонограмі чи відеограмі та їх примірниках, по проводах (через кабель).

Збирання винагороди за використання фонограм (відеограм і контроль за їх правомірним використанням здійснюються визначеними Установою уповноваженими організаціями колективного управління. Зібрані кошти розподіляються між організаціями колективного управління, які є на обліку в Установі, на основі договорів, які уповноважені організації укладають з усіма організаціями колективного управління. Одержана від уповноваженої організації винагорода розподіляється відповідною організацією колективного управління у таких пропорціях: виконавцям – 50 відсотків, виробникам фонограм (відеограм) – 50 відсотків.