Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_dlya_derzhavnikh_ispitiv_z_navchalnoyi...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

87. Договір побутового підряду.

За договором побутового підряду підрядник, який здійснює підприємницьку діяльність, зобов’язується виконати за завданням фізичної особи (замовника) певну роботу, призначену для задоволення побутових та інших особистих потреб, а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Правова мета – виконання певних робіт, призначених для задоволення побутових та інших особистих потреб, а саме: виготовлення, обробка, переробка, ремонт речі або виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

Юр. хар.: Оплатний – замість виконаної підрядником роботи інша сторона (замовник) сплачує певну грошову суму. Консенсуальний – вважається укладеним з моменту досягнення згоди сторін за всіма істотними умовами договору. Двосторонній – права та обов’язки виникають у обох сторін договору.

Істотні умови: Предмет – результат виконаної роботи у вигляді виготовлення, обробки, переробки, ремонту речі або результат виконання іншої роботи, призначеної для задоволення побутових та інших особистих потреб. Ціна роботи – визначається за погодженням сторін, якщо інше не передбачено у встановленому порядку прейскурантами (цінниками), тарифами тощо. Робота оплачується замовником після її остаточного передання підрядником. За згодою замовника робота може бути ним оплачена при укладенні договору побутового підряду шляхом видачі авансу або у повному обсязі. Строк виконання роботи (її окремих етапів) встановлюється у договорі побутового підряду за згодою сторін. Якщо у договорі побутового підряду не встановлені строки виконання роботи, підрядник зобов’язаний виконати роботу, а замовник має право вимагати її виконання у розумні строки, відповідно до суті зобов’язання, характеру та обсягів роботи та звичаїв ділового обороту, а також з урахуванням законодавства про захист прав споживачів.

Форма – договір побутового підряду укладається, як правило, у простій письмовій формі з видачею квитанції або іншого письмового документа замовникові.

Договір побутового підряду є публічним договором. До відносин за договором побутового підряду, крім іншого застосовується законодавство про захист прав споживачів.

Сторони: Підрядник – фіз. особа – підприємець або юр. особа, яка здійснює відповідну підприємницьку діяльність. Обов’язки: 1) виконати роботу, визначену договором, якість якої повинна відповідати договору, а також вимогам нормативних документів та інформації, наданої підрядником замовникові; 2) відзвітувати перед замовником про використання матеріалу, повернути його залишок (якщо робота виконувалася з матеріалу замовника); 3) передати замовникові разом з результатом роботи інформацію щодо експлуатації або іншого використання предмета договору підряду, якщо це передбачено договором або якщо без такої інформації використання результату роботи для цілей, визначених договором, є неможливим. Права: вимагати виконання іншою стороною обов’язків, встановлених договором, законом.

Замовник – фіз. особа, яка має намір замовити роботу для задоволення побутових та інших особистих потреб. Обов’язки: 1) прийняти виконану належним чином роботу; 2) сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином та у погоджений строк або, за згодою замовника, достроково, якщо договором не була передбачена попередня оплата виконаної роботи. Права: вимагати виконання іншою стороною обов’язків, встановлених договором, законом.

88. Договір будівельного підряду.За договором будівельного підряду підрядник зобов’язується збудувати і здати у встановлений строк об’єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов’язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов’язок не покладається на підрядника, прийняти об’єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх.

Правова мета – виконання певної роботи, а саме – будівництво й здачу у встановлений строк об’єкта або виконання інших будівельних робіт відповідно до проектно-кошторисної документації.

Юр. хар.: Оплатний – замість виконаної підрядником роботи інша сторона (замовник) сплачує певну грошову суму. Консенсуальний – вважається укладеним з моменту досягнення згоди сторін за всіма істотними умовами договору. Двосторонній – права та обов’язки виникають у обох сторін договору.

Істотні умови: Предмет – результат виконаної роботи у вигляді збудованого та зданого об’єкта (будинку, споруди) або результат виконання інших будівельних робіт, зроблених відповідно до договору, проектно-кошторисної документації. Ціна роботи в договорі будівельного підряду включає відшкодування витрат підрядника та плату за виконану ним роботу. Ціна роботи встановлюється в договорі будівельного підряду відповідно до погодженого сторонами кошторису (ст. 877 ЦКУ України). Строк виконання роботи (її окремих етапів) встановлюється в договорі будівельного підряду за згодою сторін з урахуванням погодженої сторонами проектно-кошторисної документації. Склад, зміст, строк надання проектно-кошторисної документації (ч. 2 ст. 877 ЦКУ України).

Форма – договір будівельного підряду укладається в письмовій формі.

Сторони: Підрядник – дієздатна фіз./юр. особа. Для виконання деяких видів будівельних робіт необхідний дозвіл на їхнє проведення. Обов’язки: 1) виконати роботу, встановлену договором будівельного підряду із свого матеріалу і своїми засобами, якщо інше не встановлено договором; 2) відзвітувати перед замовником про використання матеріалу, повернути його залишок (якщо робота виконувалася з матеріалу замовника); 3) вжити всіх заходів для збереження майна, переданого замовником; 4) вчасно попередити замовника: а) про недоброякісність або непридатність матеріалу, одержаного від замовника; б) про те, що додержання вказівок замовника загрожує якості або придатності результату роботи; в) про наявність інших обставин, що не залежать від підрядника, які загрожують якості або придатності результату роботи; 5) відмовитися від договору будівельного підряду, маючи право на відшкодування збитків, якщо використання недоброякісного або непридатного матеріалу чи додержання вказівок замовника загрожує життю та здоров’ю людей чи призводить до порушення екологічних, санітарних правил, правил безпеки людей та інших вимог. Права: вимагати виконання іншою стороною обов’язків, встановлених договором, законом.

Замовник – дієздатна фіз./юр. особа. Обов’язки: 1) надати підряднику будівельний майданчик; 2) передати підрядникові затверджену проектно-кошторисну документацію (якщо цей обов’язок не покладений на підрядника); 3) сприяти підрядникові у виконанні роботи у випадках, в обсязі та в порядку, встановлених договором підряду; 4) прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору будівельного підряду, оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі відступлень від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові. Права: вимагати виконання іншою стороною обов’язків, встановлених договором, законом