Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_dlya_derzhavnikh_ispitiv_z_navchalnoyi...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Питання для державних іспитів з навчальної дисципліни «Цивільне право України» 2011-2012 навчальний рік

1. Предмет і метод цивільного права.

Предмет – відносини, що регулюються нормами права. Згідно зі ст. 1 ЦКУ – ЦП регулюються особисті немайнові та майнові відносини, засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні та майновій самостійності їх учасників. Особисті немайнові відносини – суспільні відносини, що складаються з приводу особистих прав та нематеріальних благ, вони належать кожній ФО від народження і володіють ними довічно. Ознаки: є складовою змісту цивільної правоздатності ФО і ЮО; ці права мають особливість виникнення і припинення; вони безпосередньо пов’язані з особистістю ФО, і, як наслідок, не можуть відчужуватися ні в добровільному порядку, ні примусово. Майнові відносини – суспільні відносини, які складаються між суб’єктами з приводу матеріальних благ. МВ – речові: права власності і обмежені речові права (право на чуже майно) право володіння, сервітути, емфітевзис, суперфіцій).

Метод цивільно-правового регулювання суспільних відносин – це закріплені в нормах цивільного права способи і правові засоби впливу на відносини, що складають предмет цивільного права. Способи регулювання суспільних відносин: дозвіл; позитивне зобов’язання; заборона. Для методу цивільного регулювання типовим способом регулювання є дозвіл (як правило загальний дозвіл). Ознаки: юридична рівність учасників; надання учасникам цивільних відносин права шляхом вільного волевиявлення вирішення питання про встановлення і зміст цивільно-правових відносин. Саме тому більшість ЦПН є диспозитивними. Отже, у приватній сфері, зокрема у ЦП існує метод диспозитивного децентралізованого регулювання відносин заснованих на юридичній рівності їх учасників. Чинники, які обумовлюють метод ЦПР: взаємне положення суб’єктів ЦВ; специфічний характер здійснення регулювання ЦВ.

2. Принципи та функції цивільного права.

Принципи – це основні ідеї, відправні начала регулювання особливих немайнових і майнових відносин. Відповідно ст. 3 ЦКУ основними принципами ЦП є: 1) неприпустимість свавільного втручання у сферу особистого життя людини; 2) неприпустимість позбавлення права власності, крім випадків, встановлених КУ та законом; 3) свобода договору; 4) свобода підприємницької діяльності, яка не заборонена законом; 5) судовий захист цивільного права та інтересу; 6) справедливість, добросовісність та розумність; 7) юридична рівність, вільне волевиявлення та майнова самостійність.

Функції ЦП – специфічні напрямки правового регулювання особистих немайнових і майнових відносин. 1) регулятивна – здійснюється за рахунок позитивного регулювання відповідних правових відносин шляхом встановлення загальних правил, що створюють правові підстави для можливості здійснення відповідних дій, спрямованих на правомірне досягнення певних юридичних результатів. 2) охоронна – забезпечує юридичну можливість захисту порушених суб’єктивних майнових чи особистих прав і сприяє їх певній нормалізації. 3) превентивна. 4) компенсаційна – відновлення порушених прав.