Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_dlya_derzhavnikh_ispitiv_z_navchalnoyi...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

89. Договір про надання послуг. Загальні положення.

За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Ознаки: 1) мають нематеріальний характер, а їх результат не набуває уречевлюваного вигляду; 2) тісно пов’язані з особою виконавця та процесом вчинення ним певних дій; 3) не збігаються із самими діями виконавця, а існують як окреме явище – певне нематеріальне благо.

Юр. хар.: Безвідплатний/Відплатний. Консенсуальним. Двосторонній.

Істотні умови: Предмет – сама нематеріальна послуга. Плата може не бути фіксованою, а визначатися в процесі укладення д-ру. Строк – встановлюється за домовленістю сторін. Зміст – права та обов’язки сторін.

Сторони. Суб’єкти – виконавець і замовник. Основний обов’язок виконавця – надання замовнику певної послуги, обумовленої д-м. За загальним правилом послуга надається особисто. Якщо д-р має оплатний х-р, замовник зобов’язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та порядку встановлених д-м. Збитки, завдані замовнику невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату, підлягають відшкодуванню виконавцем, у разі наявності його вини, у повному обсязі, якщо інше не встановлено договором. Виконавець, який порушив договір про надання послуг за плату при здійсненні ним підприємницької діяльності, відповідає за це порушення, якщо не доведе, що належне виконання виявилося неможливим внаслідок непереборної сили, якщо інше не встановлено договором або законом. Збитки, завдані невиконанням або неналежним виконанням договору про безоплатне надання послуг, підлягають відшкодуванню виконавцем у розмірі, що не перевищує двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо інший розмір відповідальності виконавця не встановлений договором. Договір про надання послуг може бути розірваний, у тому числі шляхом односторонньої відмови від договору, в порядку та на підставах, встановлених цим Кодексом, іншим законом або за домовленістю сторін. Порядок і наслідки розірвання договору про надання послуг визначаються домовленістю сторін або законом.

90. Договір перевезення. Види договору перевезення.За договором перевезення вантажу одна сторона (перевізник) зобов’язується доставити довірений їй другою стороною (відправником) вантаж до пункту призначення та видати його особі, яка має право на одержання вантажу (одержувачеві), а відправник зобов’язується сплатити за перевезення вантажу встановлену плату.

Юр. хар.: Оплатний. Двосторонній. Реальний.

Форма – договір перевезення вантажу укладається у письмовій формі. Укладення договору перевезення вантажу підтверджується складенням транспортної накладної (коносамента або іншого документа, встановленого транспортними кодексами (статутами). Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору перевезення вантажу.

Сторони. Перевізником може виступати тільки СПД, основним напрямом діяльності якого є перевезення вантажів, а відправником – б-я особа (ФО/ЮО). Одержувач – відправник/інша особа, зазначена останнім у перевізних документах. Якщо відправник не є одержувачем – д-р на користь 3-ї особи.

Договір перевезення пасажира та багажу: поняття та форма.

За договором перевезення пасажира одна сторона (перевізник) зобов’язується перевезти другу сторону (пасажира) до пункту призначення, а в разі здавання багажу – також доставити багаж до пункту призначення та видати його особі, яка має право на одержання багажу, а пасажир зобов’язується сплатити встановлену плату за проїзд, а у разі здавання багажу – також за його провезення.

Укладення договору перевезення пасажира та багажу підтверджується видачею відповідно квитка та багажної квитанції, форми яких встановлюються відповідно до транспортних кодексів (статутів). Втрачені проїзні квитки не відновлюються, не повертається їх вартість.

Юр. хар.: Оплатний. Двосторонній. Консенсуальний – укладений з моменту придбання квитка (хоча може бути і реальним – перевезення за замовленням – укладені з моменту посадки у ТЗ). Договір перевезення багажу – реальний.

Основні умови д-ру перевезення пасажира: 1) найменування й місцезнаходження перевізника; 2) вид і маршрут перевезення; 3) вартість проїзду; 4) час відправлення і час прибуття у пункт призначення.

Сторони. Перевізник зобов’язаний доставити багаж у зазначений строк з урахуванням часу перевантаження на шляху прямування. За запізнення доставки – штраф. Основний обов’язок перевізника – забезпечення доставки пасажира в пункт призначення, основний обов’язок пасажира – сплата проїзної плати. Перевізник має право: обмежувати/припиняти перевезення в випадках стихійного лиха, епідемій тощо; 2) вимагати від пасажира дотримання правил поводження громадян на відповідному виді транспорту; 3) відмовити пасажиру у проїзді у разі пред’явлення недійсного квитка; 4) випровадити пасажира з проїзного засобу у випадках, передбачених правилами перевезення тощо.

Пасажир має право: 1) одержати місце у транспортному засобі згідно з придбаним квитком; 2) провозити з собою безоплатно одну дитину віком до шести років без права зайняття нею окремого місця; 3) купувати для дітей віком від шести до чотирнадцяти років дитячі квитки за пільговою ціною; 4) перевозити з собою безоплатно ручну поклажу у межах норм, встановлених транспортними кодексами (статутами); 5) зробити не більше однієї зупинки в дорозі з подовженням строку чинності проїзних документів (квитка) не більше ніж на десять діб, а в разі хвороби – на весь час хвороби; 6) відмовитися від поїздки, повернути квиток і одержати назад повну або часткову вартість квитка – залежно від строку здавання квитка згідно з правилами, встановленими транспортними кодексами (статутами); 7) отримувати повну та своєчасну інформацію про час та місце відправлення транспортного засобу за вказаним у транспортному документі (квитку) маршрутом. Пасажир може мати також інші права, встановлені цим Кодексом, іншими законами, транспортними кодексами (статутами), іншими нормативно-правовими актами та правилами, що видаються відповідно до них.

Види: договір перевезення вантажу, договір перевезення пасажира і багажу, договір чартеру тощо.

91. Договір транспортного експедирування.За договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов’язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов’язаних з перевезенням вантажу.

Правова мета – надання експедиторських послуг при відправленні, перевезенні, одержанні вантажу.

Юр. хар.: Оплатний – замість наданої експедитором послуги клієнт сплачує встановлену плату. Консенсуальний – вважається укладеним з моменту досягнення згоди сторін за всіма істотними умовами договору. Двосторонній – права та обов’язки виникають у обох сторін договору.

Істотні умови: Предмет – послуги з транспортного експедирування, у тому числі: організація перевезення вантажу транспортом і за маршрутом, обраним експедитором або клієнтом; зобов’язання експедитора укласти від свого імені або від імені клієнта договір перевезення вантажу; забезпечити відправку і одержання вантажу, а також інші зобов’язання, пов’язані з перевезенням. Крім того: перевірка кількості та стану вантажу, його завантаження та вивантаження, сплата мита, зборів і витрат, покладених на клієнта, зберігання вантажу до його одержання у пункті призначення, одержання необхідних для експорту та імпорту документів, виконання митних формальностей тощо. Ціна – розмір плати експедиторові. Встановлюється договором транспортного експедирування, якщо інше не встановлено законом. Якщо розмір плати не встановлений, клієнт повинен сплатити експедиторові розумну плату. Строк за договором встановлюється згодою сторін з урахуванням загальних положень про виконання зобов’язань.

Форма – договір укладається у письмовій формі.

Сторони: Експедитор – юридична або фізична особа, що здійснює діяльність з надання транспортно–експедиторських послуг. Обов’язки: 1) організувати відправлення, перевезення, одержання вантажу відповідно до договору; 2) укласти договір перевезення вантажу від свого імені або від імені клієнта; 3) повідомити клієнтові про виявлені недоліки отриманої інформації, необхідної для виконання експедитором обов’язків, встановлених договором; 4) виконувати інші обов’язки відповідно до договору, закону. Права: 1) вимагати сплати клієнтом встановленої договором суми винагороди за надання послуги; 2) залучити до виконання своїх обов’язків інших осіб (при цьому залишаючись відповідальним у повному обсязі перед клієнтом за порушення договору); 3) відкласти виконання своїх обов’язків за договором у випадку ненадання клієнтом документів та необхідної інформації до надання документів та інформації в повному обсязі; 4) вимагати від клієнта надання необхідної інформації про вантаж, умови його зберігання та перевезення, іншої інформації, необхідної для виконання експедитором обов’язків, встановлених договором.

Клієнт – фізична або юридична особа з достатнім обсягом дієздатності (це може бути власник, відправник, одержувач вантажу). Обов’язки: 1) видати експедиторові довіреність, якщо вона необхідна для виконання його обов’язків; 2) надати експедиторові документи та іншу інформацію про властивості вантажу, умови його перевезення, а також інформацію, необхідну для виконання експедитором обов’язків, встановлених договором; 3) виконувати інші обов’язки відповідно до договору, закону. Права: 1) вимагати від експедитора організації відправлення, перевезення, одержання вантажу відповідно до договору; 2) вимагати виконання експедитором інших обов’язків, які випливають із договору транспортного експедирування та закону.