Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_dlya_derzhavnikh_ispitiv_z_navchalnoyi...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

86. Поняття та види договір підряду.

Регулюванню відносин у сфері виконання робіт присвячено 61 главу ЦКУ, яка містить загальні положення про підряд та положення про окремі його види, такі як: договір побутового підряду, договір будівельного підряду; договір підряду на проектні та пошукові роботи. Загальні положення застосовуються до окремих видів д-ру підряду, якщо інше не встановлено нормами ЦКУ про ці види договорів. Тобто норми, що складають загальні положення застосовуються співвідносячись зі спеціальними нормами. Наявність спеціальної норми, яка регулює конкретний вид д-ру підряду, є перешкодою для застосування до цього виду відповідної норми загального характеру. В основу поділу підрядних договорів покладено 2 критерії – предмет та суб’єктний склад учасників договору.

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Правова мета – виконання певних робіт: виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

Юр. хар.: Оплатний – замість виконаної підрядником роботи інша сторона (замовник) сплачує певну грошову суму. Консенсуальний – вважається укладеним з моменту досягнення згоди сторін за всіма істотними умовами договору. Двосторонній – права та обов’язки виникають у обох сторін договору.

Істотні умови: Предмет – результат виконаної роботи у вигляді виготовлення, обробки, переробки, ремонту речі або результату виконання іншої роботи. Результат роботи повинен бути наочним та віддільним від діяльності підрядника. Ціна роботи у договорі підряду включає відшкодування витрат підрядника та плату за виконану ним роботу. Ціна роботи або способи її визначення обумовлюються у договорі підряду. В іншому випадку ціна встановлюється за рішенням суду на основі цін, що зазвичай застосовуються за аналогічні роботи з урахуванням необхідних витрат, визначених сторонами. Ціна у договорі підряду може бути визначена у кошторисі. Якщо робота виконується відповідно до кошторису, складеного підрядником, кошторис набирає чинності та стає частиною договору підряду з моменту підтвердження його замовником. Кошторис на виконання робіт може бути приблизним або твердим. Кошторис є твердим, якщо інше не встановлено договором. Строк виконання роботи (її окремих етапів) встановлюється у договорі підряду за згодою сторін. Якщо у договорі підряду не встановлені строки виконання роботи, підрядник зобов’язаний виконати роботу, а замовник має право вимагати її виконання у розумні строки, відповідно до сутності зобов’язання, характеру та обсягів роботи та звичаїв ділового обороту.

Форма – договір підряду, як правило, укладається у простій письмовій формі. За згодою сторін можливим є нотаріальне посвідчення договору підряду.

Сторони: Підрядник – дієздатна фіз./юр. особа. Для виконання деяких видів робіт необхідна ліцензія на їх проведення. Обов’язки: 1) виконати роботу, встановлену договором підряду із свого матеріалу і своїми засобами, якщо інше не встановлено договором; 2) відзвітувати перед замовником про використання матеріалу, повернути його залишок (якщо робота виконувалася з матеріалу замовника); 3) вжити всіх заходів для збереження майна, переданого замовником; 4) вчасно попередити замовника: а) про недоброякісність або непридатність матеріалу, одержаного від замовника; б) про те, що додержання вказівок замовника загрожує якості або придатності результату роботи; в) про наявність інших обставин, що не залежать від підрядника, які загрожують якості або придатності результату роботи; 5) відмовитися від договору підряду, маючи право на відшкодування збитків, якщо використання недоброякісного або непридатного матеріалу чи додержання вказівок замовника загрожує життю та здоров’ю людей чи призводить до порушення екологічних, санітарних правил, правил безпеки людей та інших вимог; 6) передати замовникові разом із результатом роботи інформацію щодо експлуатації або іншого використання предмета договору підряду, якщо це передбачено договором або якщо без такої інформації використання результату роботи для цілей, визначених договором, є неможливим. Права: вимагати виконання іншою стороною обов’язків, встановлених договором, законом.

Замовник – дієздатна фіз./юр. особа. Обов’язки: 1) сприяти підрядникові у виконанні роботи у випадках, в обсязі та в порядку, встановлених договором підряду; 2) прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її і у разі виявлення допущених у роботі відступлень від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові; 3) сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином, якщо договором не була передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів. Права: вимагати виконання іншою стороною обов’язків, встановлених договором, законом.

Генеральний підрядник і субпідрядник.

Підрядник має право, якщо інше не встановлено договором, залучити до виконання роботи інших осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи. У цьому разі підрядник виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядником – як замовник.

Генеральний підрядник відповідає перед субпідрядником за невиконання або неналежне виконання замовником своїх обов’язків за договором підряду, а перед замовником – за порушення субпідрядником свого обов’язку.

Замовник і субпідрядник не мають права пред’являти один одному вимоги, пов’язані з порушенням договорів, укладених кожним із них з генеральним підрядником, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідальність підрядника за неналежну якість роботи.

1) Якщо робота виконана підрядником з відступленнями від умов договору підряду, які погіршили роботу, або з іншими недоліками, які роблять її непридатною для використання відповідно до договору або для звичайного використання роботи такого характеру, замовник має право, якщо інше не встановлено договором або законом, за своїм вибором вимагати від підрядника: безоплатного усунення недоліків у роботі в розумний строк; пропорційного зменшення ціни роботи; відшкодування своїх витрат на усунення недоліків, якщо право замовника усувати їх встановлено договором.

2) Підрядник має право замість усунення недоліків роботи, за які він відповідає, безоплатно виконати роботу заново з відшкодуванням замовникові збитків, завданих простроченням виконання. У цьому разі замовник зобов’язаний повернути раніше передану йому роботу підрядникові, якщо за характером роботи таке повернення можливе.

3) Якщо відступлення в роботі від умов договору підряду або інші недоліки у роботі є істотними та такими, що не можуть бути усунені, або не були усунені у встановлений замовником розумний строк, замовник має право відмовитися від договору та вимагати відшкодування збитків.

4) Умова договору підряду про звільнення підрядника від відповідальності за певні недоліки роботи не звільняє підрядника від відповідальності за недоліки, які виникли внаслідок його умисних дій або бездіяльності.

5) Підрядник, який надав матеріал для виконання роботи, відповідає за його якість відповідно до положень про відповідальність продавця за товари неналежної якості.