Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_dlya_derzhavnikh_ispitiv_z_navchalnoyi...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

57. Особисті та майнові права авторів. Строки чинності авторських майнових прав, правові наслідки спливу строків.

Авторське право в суб’єктивному розумінні являє собою комплекс авторських прав, особистих немайнових і майнових, котрі виникають в автора у зв’язку зі створенням твору.

Автору твору належать особисті немайнові права, що встановлені для всіх суб’єктів права інтелектуальної власності (ст. 423 ЦКУ):

1) право на визнання людини творцем (автором, виконавцем, винахідником тощо) об’єкта права інтелектуальної власності;

2) право перешкоджати будь-якому посяганню на право інтелектуальної власності, здатному завдати шкоди честі чи репутації творця об’єкта права інтелектуальної власності.

Крім того автору твору належать такі особисті немайнові права (ст. 438 ЦКУ та ст. 14 ЗУ):

  1. вимагати зазначення свого імені у зв’язку з використанням твору, якщо це практично можливо;

  2. забороняти зазначення свого імені у зв’язку з використанням твору;

  3. обирати псевдонім у зв’язку з використанням твору;

  4. на недоторканність твору.

Особисті немайнові права автора не залежать від майнових прав автора твору. Особисті немайнові права автора не можуть бути передані (відчужені) іншим особам. Особисті немайнові права автора охороняються безстроково.

Майновими правами інтелектуальної власності на твір (ст. 424 ЦКУ) є:

право на використання твору;

виключне право дозволяти використання твору;

право перешкоджати неправомірному використанню твору, в тому числі забороняти таке використання;

інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Законом можуть бути встановлені винятки та обмеження в майнових правах автора (випадки вільного відтворення твору) власності за умови, що такі обмеження та винятки не створюють істотних перешкод для нормальної реалізації майнових прав автора твору.

Майнові права автора (чи іншої особи, яка має авторське право) можуть бути передані (відчужені) іншій особі згідно з положеннями ЦКУ або закону, після чого ця особа стає суб’єктом авторського права.

Майнові права авторів та інших осіб, які мають виключне авторське право, переходять у спадщину. Не переходять у спадщину особисті немайнові права автора.

Строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на твір спливає через сімдесят років (70 років), що відраховуються з 1 січня року, наступного за роком смерті автора чи останнього із співавторів, який пережив інших співавторів, крім випадків, передбачених законом. Для творів, оприлюднених анонімно або під псевдонімом, строк дії авторського права закінчується через 70 років після того, як твір було оприлюднено. Якщо взятий автором псевдонім не викликає сумніву щодо особи автора або якщо авторство твору, оприлюдненого анонімно або під псевдонімом, розкривається не пізніше ніж через 70 років після оприлюднення твору, застосовується строк, передбачений частиною другою цієї статті. Авторське право на твори, створені у співавторстві, діє протягом життя співавторів і 70 років після смерті останнього співавтора. У разі, коли весь твір публікується (оприлюднюється) не водночас, а послідовно у часі томами, частинами, випусками, серіями тощо, строк дії авторського права визначається окремо для кожної опублікованої (оприлюдненої) частини твору. Авторське право на твори посмертно реабілітованих авторів діє протягом 70 років після їх реабілітації. Авторське право на твір, вперше опублікований протягом 30 років після смерті автора, діє протягом 70 років від дати його правомірного опублікування. Будь-яка особа, яка після закінчення строку охорони авторського права по відношенню до неоприлюдненого твору вперше його оприлюднює, користується захистом, що є рівноцінним захисту майнових прав автора. Строк охорони цих прав становить 25 років від часу, коли твір був вперше оприлюднений.

Закінчення строку дії авторського права на твори означає їх перехід у суспільне надбання і вони можуть вільно, без виплати авторської винагороди, використовуватися будь-якою особою, за умови дотримання особистих немайнових прав автора.

Кабінетом Міністрів України можуть встановлюватися спеціальні відрахування до фондів творчих спілок України за використання на території України творів, які стали суспільним надбанням.