Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Утіха бідних душ.DOC
Скачиваний:
27
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
542.72 Кб
Скачать

Молитви та духовні практики, які дуже допомагають бідним душам Сила молитви „Отче наш"

Серед усіх усних молитов немає святішої, могутнішої і приємної для Бога молитви за „Отче наш" та „Богородице Діво". „Отче наш" був складений від вічності і вперше був мовлений на землі устами Божого Сина, який став людиною. Все, що потрібно для шанування та прославлення Бога і для свого власного зцілення, закладене в молитві „Отче наш". Це не людська, а божественна молитва. Блаженний Мартін з Кохема каже, що небесний Отець має більшу радість тоді, коли Його діти тут, на землі, благоговійно промовляють „Отче наш", ніж коли Ангели небесні співають Йому своїми солодкими голосами пісні прослави. Про велич молитви „Отче наш" Тома Кемпійський пише: „Господня Молитва перевершує всі молитви святих і перебільшує привабливість зачарованих душ. Вона вбирає в себе всі вислови пророків і солодкі, як мед, слова псалмів. Блаженний той, хто обмірковує слова Всевишнього: золоті слова молитви „Отче наш". Якщо християнин благоговійно промовляє молитву, складену Богом, і віддає самопожертву Богові у своєму житті, тисячі разів благаючи, щоб Господь не позбавив його небесного раю і простив йому всі його провини, то хіба можливо, щоб Небесний Отець, Бог утіхи і милосердя, зміг від мовити покірному прохачеві у здійсненні його бажань! Тому ми маємо проказувати „Отче наш" з великим благоговінням, люблячою побожністю і дитячим довір'ям.

„Богородице Діво"

Серед усіх молитов на честь Божої Матері ми повинні надавати перевагу молитві „Богородице Діво". Ця молитва їй подобається найбільше і приносить невимовну радість. Жодною іншою молитвою не віддається Марії така честь і ні від якої іншої Вона не мала такої радості та насолоди, як від тієї, яку Вона вперше почула з уст Архангела Гавриїла. У момент воплочення Ісуса Христа Марія стала Матір'ю Сина Божого та нареченою Святого Духа.

Св. Мехтільда мовила одного разу до Богоматері: „О, солодка Царице неба, я хочу привітати Тебе найсолодшими словами, які коли-небудь могло придумати людське серце, а також вимовити їх". їй з'явилася Блаженна Діва і сказала: „Жодна створена істота не може мене величніше вітати за ту людину, яка мене вітає з високою повагою та словами, якими мене привітав Бог Отець в „Ангельському Привіті", і всією своєю могутністю оберігав від усякого нещастя та провини.

Син Божий освітив мене своєю Божою мудрістю, і через це я стала найблискучішим сузір'ям неба і землі. На це вказує також ім 'я Марія, що означає Вранішня Зоря.

Святий Дух так глибоко проник у мене і зробив це з таким милосердям, що тепер той, хто шукає милості через мене, він її обов'язково знаходить. На це вказують слова у молитві „Богородице Діво": „Благодатна, Маріє!"

Суарез, один із найученіших теологів Церкви, який одночасно був взірцем побожності, сказав, що він хотів би краще втратити всі свої знання, ніж заслугу за одну-єдину „Богородице Діво". Якщо ми дійсно хочемо щиро любити Марію, то мусимо розпочинати промовляти молитву „Богородице Діво" з великою побожністю. Тоді здійсниться і для нас те, про що казав св. Бонавентура: „Марія вітає нас усіх з милосердям так часто, як часто ми до Неї звертаємося вітанням „Радуйся".