Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Утіха бідних душ.DOC
Скачиваний:
27
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
542.72 Кб
Скачать

Звільнені з чистилища душі, з волі Божої, допомагають своїм доброчинцям під час смерті і можуть супроводжувати їхні душі на небо

Св. Діонісій Картезіанець пише про святу діву Гертруду таке: „Ця блаженна особа мала звичку кожного ранку дарувати стражденним душам все, що вона могла отримати для них своїми молитвами, добрими справами, покутою та стражданням. Одночасно Гертруда демонструвала до них свою велику любов. Вона шукала шляхів вдосконалення своєї любові до стражденних душ і просила одного разу милості у Небесного Спасителя, а саме, щоб він показав їй ті душі, які страждають найбільше, щоб змогти їм допомогти. Гертруда була почута: Ісус показав їй такі душі одну за другою, і вона подвоїла свої старання для порятунку і не припиняла їх доти, поки не отримала втішну звістку про їх звільнення. Їй явилися багато з них, дякуючи і обіцяючи бути вдячними й на небі. Коли Гертруда через багато років сама підійшла до порогу вічності, диявольські духи нагнали їй страху, що вона всі добрі справи та заслуги віддала стражденним душам і тепер сама залишилася з порожніми руками перед вічним Суддею, та що на неї чекає найжорстокіший вогонь чистилища. Їй було дуже важко від усвідомлення свого горя. Одного разу під час важких мук Гертруді явився її Божественний Наречений і запитав, чому вона така сумна. Та відповіла: „Мене лякає те, що я незабаром помру і не маю за собою більше добрих справ, якими я б змогла згладити свою провину, оскільки я усіх їх подарувала померлим" .У відповідь Спаситель втішив Гертруду надзвичайно люб'язним поглядом і сказав: „Моя дочко, Гертрудо, ти повинна знати, що Я прощаю тобі всі покарання, які на тебе чекали. Оскільки Я всім, що творитимуть задля тебе блаженні справи, обіцяв відплатити сторицею, то Я хочу славно винагородити тебе за твою доброчесність вічним блаженством. Під час твоєї смерті я пошлю до тебе всі душі, які ти звільнила із чистилища, щоб вони взяли твою душу і з радісною вдячністю провели на небо" (о. Мартін Роа ТІ).

Кілька слів про достовірність появ, пов'язаних зі стражденними душами

На жаль, сьогодні є побожні люди, і серед них чимало високоосвічених, які мають сумніви щодо появ, що стосуються душ померлих, хоча ці появи грунтуються на Свято му Письмі, а також на незаперечних та надійних свідченнях усіх часів. У Старому Завіті явився Самуїл (І Самуїл 28,15), а також Єремія та Онія (II. Мак. 15,12,14). У Новому Завіті явився Мойсей з Іллею (який не помер) нашому Спасителеві на горі Тавор, а після Його хресної смерті багато вийшли із своїх могил і явилися своїм друзям (Мат. 27,52-53). Анна Катерина Емеріх каже, що їх були сотні. Григорій Великий також описує з'явлення, яке трапилося свого часу у його монастирі. Генріх Зузо та св. Тереза описують лише ті появи, свідками яких вони були самі. Св.св. Августин, Бернард, Тома Аквінський, Петро Даміані і взагалі святі отці та духовні наставники сприймають такі появи без сумніву і згадують їх у своїх писаннях, як очевидний факт. Серед них також найбільші духовні вчителі, такі як св.св. Діонісій Картезіанець, Людвіг Блозій, Тома Кемпійеький, Герсон, Будон і звичайно знані дослідники церковної історії: Бароній, Сірій, Боландій, Кальмет, Штольберг, Бутлер; далі - такі знамениті теологи, як св.св. Петро Канізій, Роберт Белармін, Суарез, Альфонс Лігорі та ін. Зрештою, Церква сама визнає важливе значення таких появ і грунтовно їх перевіряє: аж після цього вони визнаються спеціальними папськими грамотами. Читаючи про велику кількість незаперечних, гідних поваги свідчень про тривалі появи померлих протягом тисячоліть, важко зрозуміти, як може зродитися у серці віруючого католика якийсь сумнів щодо цього.

Досвід показує, що душі, як правило, незабаром після появи отримують звільнення, хоча спокутувати їм свої гріхи довелося б ще дуже багато років. Звільняються вони завдяки надзвичайно дієвій силі наших молитов та інших добрих справ задля них, які потім здійснюються ще з більшою старанністю. Крім того, такі появи є невимовно великим божественним благодіянням як для тих, кому з'явилися душі з чистилища, так і для тих, хто про це слухає і читає: цим самим у них пробуджується і посилюється віра у з'явлення померлих, що змушує їх пильніше дотримуватися чистоти у своєму житті.