Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Утіха бідних душ.DOC
Скачиваний:
27
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
542.72 Кб
Скачать

Навіть коротка молитва може дуже прислужитися померлим

Один побожний єпископ, якось удень злегка задрімавши, побачив у сні одного хлопчика, котрий разом із золотим ангелом витягував на срібній мотузці якусь гарну жінку з глибокої криниці, і коли, прокинувшись, він підійшов до вікна, то побачив на церковному подвір'ї, біля однієї з могил саме того хлопчика, що й у сні. Коли він запитав його, що він тут робить, той відповів, що молиться за душу своєї мами, яка тут похована, проказуючи „Отче наш" і „Господи, помилуй". Почувши таку відповідь, священослужитель зрозумів, що душа цієї жінки молитвами цього хлопчика була звільнена з чистилища і що золотий ангел мав би означати молитву „Отче наш", а срібна мотузка – „Господи, помилуй". Ще один приклад маємо в хроніці картезіанців. Якось один дворянин приніс у монастир цього ордену велику суму грошей, щоб там помолитись за душу його померлого батька. Але коли хор проспівав за упокій лише слова “Хай спочиває в мирі. Амінь", то дворянин пожалкував за своїми грішми, вважаючи, що забагато заплатив за такі коротку молитву. Але тут мудрий настоятель сказав кожному братові написати на папірці оті слова і принести також терези, і після цього звернувся до дворянина, нехай він зважить одне і друге. І сталося диво: та шалька, на якій лежали гроші, легко, як пір'їна, піднеслася вгору, а та, де лежали папірці із словами молитви, опустилася, наче з оловом, додолу. Побачивши це, дворянин засоромився, але і втішився одночасно. Про щось подібне промовляв у своїх проповідях і папа Бенедикт XIII.

Дуже корисно просити Матір Божу за померлих

Матір Божа, яку звитяжна Церква називає Матір'ю Милосердя, виявляє свою лагідну любов також і до стражденних у чистилищі. Вона сама сказала колись св. Брігітті, в одкровеннях якої читаємо: „Я – Матір усіх тих, які перебувають у чистилищі, бо всі їхні муки щоразу через моє заступництво полегшуються". Ця свята засновниця монашого чину потверджує так само, як вона. Богом натхненна, зрозуміла, що Марія також є розрадницею всіх тих, які знаходяться в чистилищі. З цього приводу св. Альфонс Лігорі каже: „Щасливі, тричі щасливі ті, хто є слугами цієї Матері Милосердя, бо її захист супроводжує їх не тільки в цьому житті, але й переходить з ними поза гріб у чистилище. І наскільки безсилі душі, що не можуть самі собі допомогти, настільки посилює Вона свою благу турботу про них". Тому неважко здогадатись, як Цариці Небесній було б угодно, а бідним душам ставало б у помочі, коли б ми задля них зверталися з благаннями до Марії. Побожний Будон навіть радить не лише звертатися до Неї за заступництвом для цих душ, але також і всі свої добрі діла і молитви за померлих на її благословенні руки довірливо складати. „Бо ніхто так свято не може турбуватися про це, – каже він. – До того ж, наше звертання до Марії якнайкраще засвідчує нашу любов, яку ми правдиво відчуваємо до Неї".

Матір Божа має над чистилищем особливу владу

Безсумнівно, що Цариця небес і землі розпросторює свою владу як над славною і звитяжною Церквою, так і (як зауважує св. Бернардин) над Церквою стражденною: на небі душі мають доступ до скарбів її слави, на землі – до її милості, а в чистилищі відчувають її заступництво. Тому святий прикладає до Неї слова Святого Письма: „У хвилях морських і по всій землі я володіла" (Сир. 24,6), бо справді Вона, проходячи через буремне море вогню, втишує страшенний жар бідних душ. Св. Діонісій картезіанець каже в об'явленні: „Як тільки ім'я її прозвучить у чистилищі, тоді душі таку радість відчувають, як хворий, коли при смерті почуває слова особливої розради". Про це також говорить учений Новарін: „Її заступництво спадає, як прохолодна травнева роса, на полум'я, що палить бідні душі, і гасить його". Слідом за Сальмероном багато теологів тримається думки, що найсвятіша з усіх Діва, поки не померла, молила у свого божественного Сина про милість і здобула її, так що всі душі, котрі були на той час у чистилищі, звільнилися і супроводжували її на небо, бо „саме тоді, – як каже побожний Герсон, – її короновано як царицю, і саме як царицю милосердя, як Матір Милості Божої, тож доречно було для полонених помилування дістати". Така є думка, але на противагу їй наводяться інші думки та факти, зокрема у книзі „Що ми знаємо про чистилище" Соломона. Про те св. Бернардин все ж таки каже, що Діва Марія має особливу владу над чистилищем і може звідти вирятовувати тих, що шанують Її.