Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 - Українські землі від др. пол. XVI ст. до др...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
7.14 Mб
Скачать

Отже, за Конституцією було офіційно затверджено поділ влади на виконавчу, законодавчу і судову; виборність посад; створення представницького органу – Генеральної Ради; обмеження повноважень гетьмана.

Правління Орлика

  • 10 травня 1710 р. Карл XII затвердив обрання Орлика гетьманом.

  • 10 травня 1710 р. – новий договір між Україною і Швецією. У ньому підтверджувалися гарантії незалежності й самостійності України. Швеція зобов’язувалась забезпечити оборону й цілісність її території.

  • Протягом року Орлик зумів створити антимосковську коаліцію у складі Швеції, Кримського ханства, Туреччини, уряду Орлика, а також тих польських сил, які підтримували Лещинського.

  • 31 січня 1711 р. загони запорожців на чолі з Костем Гордієнком під загальним керівництвом Пилипа Орлика вирушили з Бендер. Дорогою до них приєдналися татарські та польські загони. Об’єднане військо просувалося на Правобережжя. Українське населення з радістю зустрічало війська. Правобережні полки, крім Білоцерківського, визнали Орлика гетьманом. Гетьман Лівобережжя Скоропадський вислав полки, але їх було розбито. Наприкінці березня обложили Білу Церкву, але через брак гармат відступили. Крім того наприкінці січня 1711 р. татари майже без опору оволоділи Слобожанщиною. Однак підійшовши до Харкова, ординці зненацька відступили і повернули до Криму. Наприкінці квітня 1711 р. Орликові довелось повертати до Бендер.

Прутський похід Петра I

  • Навесні 1711 р. – контрнаступ Москви. Вона оголосила війну Туреччині.

  • 8-9 липня 1711 р. – битва між Москвою і Туреччиною біля Ясс. Московська армія опинилася в оточенні. Головнокомандувач турецької армії отримав хабара і погодився на переговори.

Прутський договір 1711 р.

12 липня 1711 р. між Москвою і Туреччиною:

  1. Туреччина отримала Азовську фортецю з прилеглою територією.

  2. Москва мала зруйнувати свої фортеці – Таганрог, Кам’яний Затон на Дніпрі, Новобородицьку фортецю на гирлі р. Самари

  3. Московський уряд не мав втручатися в польські справи

  4. Москва зрікалася Правобережжя та Запоріжжя.

  5. Туреччина мала дозволити московській армії вивести свої війська з артилерією та обозом із Молдови.

  • Вирвавшись з оточення, Москва порушила умови договору. Але турки, під тиском Англії та Голландії ратифікували договір.

  • Але в Стамбулі турецький уряд примусив Петра I виконати свої зобов’язання щодо Азова і Таганрога, а також розпочати виведення військ із Польщі і з тих міст Правобережжя, які належали Польщі за договором 1686 р.

  • 5 березня 1712 р. – фірман султана, за яким на Правобережну Україну й Запорізькі Суч поширювалася влада Орлика.

  • Квітень 1712 р. – договір між Москвою і Туреччиною, за яким Лівобережжя з Києвом та його передмістями залишалося за Московською державою.

  • У квітні 1714 р. – договір між Туреччиною та Польщею, за яким Правобережжя залишалося за Польщею.

  • У червні 1714 р. – Орлик був змушений виїхати з Бендер до Західної Європи.

  • В еміграції Орлик шукав підтримки Англії, Франції, Німеччини, Польщі Швеції. Він надсилав до багатьох урядів листи-звернення, в яких порушував українське питання.