Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 - Українські землі від др. пол. XVI ст. до др...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
7.14 Mб
Скачать

Повстання 90-х років XVI ст.

Причини

  1. На весняному сеймі 1590 року винесено дві ухвали. Перша – збільшення козацького реєстру у зв’язку з війною проти Туреччини, друга – суворий контроль щодо набору та обліку реєстровців, призначення козацької старшини зі шляхти. Нереєстровці повинні були залишити Дніпровий Низ, натомість там мала бути залога реєстрових козаків. Належало ввести систему покарань за будь-які спроби походів на сусідні держави та нагляд місцевих урядів за населенням і реєстровцями; заборонити постачання не реєстровцям зброєю, порохом, продовольством.

  2. Це спричинило невдоволення козаків.

  3. Несвоєчасне надання платні, порушення майнових прав спричинило невдоволення реєстровців.

  4. 1590 р. – за ухвалою польського сейму король отримав право роздавати магнатам і шляхті «українські пуски» за Білою Церквою, з-поміж яких землі, котрими здавна користувалися козаки.

  5. Поширення фільваркової системи господарства

Повстання Криштофора Косинського

  • Привід: суперечка за землю з василем-Костянтином Острозьким.

  • Поч. осені 1591 р. – козаки зайняли перше місто Пиків. Незабаром козаки зайняли Білогордку, Чуднів, Білу Церкву, переяслав. Київщина та Брацлавщина опинилися в руках повстанців.

  • Кін. січня 1593 р. – шляхетське військо, очолюване В.-К. Острозьким прибуло до м. П’ятка на Житомирщині. У вирішальній битві Косинський зазнав поразки. Була укладена угода, за якою повстання припинялося, козаки зобов’язувалися визнати владу короля, а Криштофора Косинського зняти з гетьманства.

  • Проте вже в травні 1593 Косинський зібрав військо і рушив на Черкаси.

  • Невдовзі Косинського було підступно вбито.

  • Однак облога Черкас тривала. У серпні 1593 черкаський староста уклав з козаками угоду. Документ підтверджував та істотно розширював козацькі привілеї. Далі військо рушило на Київ.

  • Лише звістка про те, що татарська орда зруйнувала Січ змусила козаків повернутися на Низ

Повстання під проводом Наливайка

  • У 1593 розпочалася війна між Туреччиною та Австрією. Шлях татар до Молдови полягав через Поділля. Польський уряд не мав сили протистояти військам, тому оголосив мобілізацію. Так з’явився загад в 2, 5 тис. добровольців під проводом Наливайка, який боровся проти татар. 1594 – 1595 – Наливайко здійснив кілька походів в Молдову. Річ Посполита поставила на престол Молдови свого ставленика і заборонила козакам ходити походами на неї. Це і спричинило обурення козаків.

  • Навесні 1595 р. – повстання охопило Брацлавщину, а згодом і Волинь. Дії козаків підтримували селяни і міщани.

  • На поч. 1596 р. – повстання поширилося на більшу частину України, а також Білорусь. Військо повстанців розділилося на 3 частини. Їх очолив Наливайко, Лобода і Шаула. Польську каральну експедицію очолив Жолкевський в кін. лют. 1596 р.

  • Бер. 1596 – битва на Київщині біля урочища Гострий Камінь. Переможцем не була жодна із сторін. Поранено Шаулу. Новий гетьман – Наливайко.

  • Травень 1596 року – Солоницька битва поблизу Лубен. Козацький табір, в якому були жінки і діти, було обложено.

  • Через змовників було схоплено козацьких ватажків. Повстання жорстоко придушили