Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trudovoe_Mogilyanka.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
560.64 Кб
Скачать
  1. Місце актів судової влади у системі джерел трудового права України.

Характеризуючи виконання судами своєї конституційної функції - здійс­нення правосуддя, варто відзначити, що вони проводять тлумачення і використання джерел трудового права, що дає їм можливість здійснювати судовий нагляд у цій сфері.

Застосовуючи положення джерел трудового права, при розгляді трудових спорів до конкретних життєвих обставин, судові органи створюють певні правові підходи до тлумачення норм трудового права учасниками, що дозволяє виявити нагальні прогалини у правовому регулюванні суспільно-трудових відносин. Вивчення цієї судової практики дає можливість Пленуму Верховного Суду надавати керівні роз'яснення щодо застосування трудового законодавства. Керівні роз'яснення, що приймаються Пленумом Верховного Суду України, містять судові тлумачення норм трудового права, орієнтують судову практику на правильне, однозначне застосування положень трудового законодавства. Визначені у таких актах позиції використовуються учасниками суспільно-трудових відносинах у процесі реалізації та захисту своїх трудових прав. Вони мають багаторазове використання. Усе це дозволяє характеризувати постанови Пленуму Верховного Суду як допоміжні джерела трудового права.

Аналогічний правовий статус мають і рішення Конституційного Суду України. Це випливає з змісту частини другої ст. 147 Конституції України, якою передбачено, що «Конституційний Суд України вирішує питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України і дає офіційне тлумачення Конституції та законів України».У зв'язку із цим можна констатувати, що рішення Конституційного Суду

України можуть визнавати неконституційними окремі положення актів трудового законодавства, а відтак безпосередньо впливати на їх чинність, та/або дають офіційне тлумачення актів трудового законодавства, а отже, впливають на вироблення правових механізмів їх застосування. Крім того, вони оскарженню не підлягають та мають багаторазове використання і є обов'язковими на території України. Прикладом є справа про тлумачення терміна «законодавство».

  1. Поняття та види суб'єктів трудового права України.

Суб'єкти трудового права - це учасники суспільно-трудових відносин, які наділяються можливістю мати трудові права та обов'язки, а у випадках визначених законом також трудові повноваження, їх здійснювати (набувати, реалізовувати), нести юридичну відповідальність за неналежне виконання чи невиконання трудових обов'язків.

Види суб’єктів. Суб'єктами трудового права виступають: працівники (робіт­ники і службовці); роботодавці (юридичні та фізичні особи, держава); трудові колективи (колективи працівників); професійні спілки; юрисдикційні органи, інші уповноважені суб'єкти трудового права. Роботодавцями виступають фізичні та юридичні особи, держава. Працівники, об'єднані у трудовий колектив(колектив працівників), можуть діяти самостійно або створювати органи та організації: РТК, професійні спілки, товариські суди, страйкові комітети і т.д.

Також суб'єктами трудового права виступають інші органи державної влади та органи місцевого самоврядування, які наділяються повноваженнями щодо здійснення нагляду і контролю за дотриманням трудового законодавства. Систему цих органів доповнюють органи, які покликані вирішувати трудові спори. Вищезазначені органи є юрисдикційними органами в трудовому праві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]