Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trudovoe_Mogilyanka.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
560.64 Кб
Скачать
  1. Порядок укладення трудового договору.

Етапи укладання: 1)подача фізичною особою роботодавцю документів про прийняття на роботу; 2) погодження умов та форми трудового договору; 3) набрання чинності трудовим договором.

Вимоги щодо віку, рівня освіти, стану здоров'я працівника можуть встановлюватись законодавством України. Разом із тим, роботодавець вправі запроваджувати обмеження щодо спільної роботи на одному і тому ж підприємстві, в установі, організації осіб, які є близькими родичами чи свояками (батьки, подружжя, брати, сестри, діти, а також батьки, брати, сестри і діти подружжя), якщо у зв'язку з виконанням трудових обов'язків вони безпосе­редньо підпорядковані або підконтрольні один одному. На підприємствах, в установах організаціях державної форми власності порядок запровадження тпких обмежень встановлюється законодавством (ст.25-1 КЗпП України).

При укладенні трудового договору особа подає паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством,— також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи (ст.24 КЗпіІ України). Особи, які вперше шукають роботу і не мають трудової книжки, повинні: пред'явити паспорт, диплом або інший документ про освіту чи професійну підготовку; військовослужбовці, звільнені із ЗС України, Національної гвардії України, СБ України, ДПС України, ЦО України, управління охорони вищих посадових осіб України та інших військових формувань, створених відповідно до законодавства України та військовослужбовці, звільнені із ЗС колишнього Союзу РСР і ЗС держав учасниць СНД, пред'являють військовий квиток; звільнені з місця відбування кримінального покарання зобов'язані пред'явити довідку про звільнення. Зазвичай, ці документи доповнюються автобіографічними відомостями та подачею ідентифікаційного коду (його копії).

Одним із важливих документів, який має подати фізична особа при прий­нятті на роботу, є заява, в якій вона висловлює своє волевиявлення щодо виконання певної роботи.

Укладення трудового договору є неможливим без погодження його умов та форми.

  1. Оформлення прийняття працівника на роботу.

У наказі роботодавця про прийняття працівника на роботу зазначається: ПІБ працівника, трудова функція(професія, посада), дата з якої працівник приступає до роботи, розмір оплати за працю, інші умови праці та відомості.

За змістом КЗпП України, перед початком роботи роботодавець повинен проінформувати працівника про умови праці. Зокрема, перед початком роботи за укладеним трудовим договором роботодавець зобов'язаний: роз'яснити працівникові його права та обов'язки, проінформувати під розписку про умови праці, наявність на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних, шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров'я, його права на пільги і компенсації за роботу у таких умовах відповідно до трудового законодавства та колективного договору; ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором; визначити працівнику робоче місце, забезпечити його необхідними для роботи засобами; проінструктувати працівника з техніки безпеки, вироб­ничої санітарії, гігієни праці та протипожежної охорони(ст. 29).

Оформлення трудових відносин передбачає заведення на працівника тру­дової книжки. Трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника. Вона ведеться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в уста­нові, організації або у фізичної особи понад п'ять днів, а також на позаштатних працівників при умові, якщо вони підлягають соціальному страхуванню. До трудової книжки заносяться відомості про роботу, заохочення та наго­роди за успіхи в роботі на підприємстві, в установі, організації; відомості про стягнення до неї не заносяться.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]