Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trudovoe_Mogilyanka.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
560.64 Кб
Скачать
  1. Розірвання трудового договору у разі грубого порушення працівником трудових обов'язків.

Пункт 1 ст. 41 КЗпП України передбачає таку підставу, як одноразове грубе порушення трудових обов'язків керівником підприємства, установи, організації всіх форм власності (філіалу, представництва, відділення та іншого відокремленого підрозділу), його заступниками, головним бухгалтером підприємства, установи, організації, його заступниками, а також службовими особами митних органів, державних податкових інспекцій, яким присвоєні персональні звання, і службовими особами контрольно-ревізійної служби та органів державного контролю за цінами. Застосування цієї підстави може мати місце за умови одноразового грубого порушення працівником трудових обов'язків.

Етапами реалізації цієї підстави є наступні: 1) встановлення факту одно­разового грубого порушення трудових обов'язків; 2) застосування до виключного кола працівників: керівника підприємства, установи, організації всіх форм власності (філіалу, представництва, відділення та іншого відокремленого підрозділу), його заступників; головного бухгалтера підприємства, установи, організації, його заступників; службових осіб митних органів, державних податкових інспекцій, яким присвоєні персональні звання, і службовими особами контрольно-ревізійної служби та органів державного контролю за цінами; 3) застосування цієї підстави може мати місце у порядку застосування до працівника заходів дисциплінарних стягнень; 4) видача наказу або розпорядження про припинення трудового договору з посиланням на конкретну правову підставу та оформлення припинення трудових відносин.

  1. Розірвання трудового договору у разі вчинення працівником аморального проступку.

Пункт 3 ст. 41 КЗпІІ України передбачає таку підставу, як вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, несумісного з продовженням даної роботи.

Застосування цієї підстави стосується працівників, трудові обов'язки яких пов'язані з виховними функціями.

Етапами їі реалізації є наступні: 1) з'ясування кола працівників, трудові обов'язки яких пов'язані з виконанням виховних функцій (наприклад, керівні, педагогічні, наукові, науково-педагогічні працівники системи освіти); 2) доведен­ня факту вчинення працівником аморального проступку (наприклад, дії чи бездіяльність, що порушують норми моралі, суперечать змісту трудової функції працівників тощо); 3) встановлення несумісності аморального проступку з подальшою дією трудового договору; 4) отримання згоди профспілкового органу первинної профспілкової організації, членом, якої є працівник; 5) видача наказу або розпорядження про припинення трудового договору з посиланням на конкретну правову підставу та оформлення припинення трудових відносин.

  1. Розірвання трудового договору у разі вчинення працівником крадіжни майна роботодавця.

Пункт 8 ст. 40 КЗпП України передбачає таку підставу, як вчинення працівником за місцем роботи розкрадання (у тому числі і дрібного) майна власника, встановленого вироком суду, що набрав законної сили, чи постанови органу, до компетенції якого входить накладення адміністративного стягнен­ня або застосування заходів громадського виливу.

Застосування цієї підстави може мати місце у разі, якщо працівник вчинив за місцем роботи розкрадання (в тому числі дрібне) майна роботодавця.

Етапами реалізації цієї підстави є наступні: 1) встановлення та доведення факту вчинення за місцем роботи розкрадання (в тому числі дрібне) майна роботодавця; 2) дотримання процедури застосування до працівника заходів дисциплінарних стягнень; 3) видача наказу або розпорядження про припинення трудового договору з посиланням на конкретну правову підставу та оформлення припинення трудових відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]