Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trudovoe_Mogilyanka.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
560.64 Кб
Скачать
  1. Підвищена матеріальна відповідальність найманих працівників.

Підвищена матеріальна відповідальність встановлюється на підставі окремих актів законодавства. Так, наприклад, підвищена матеріальна відповідальність запроваджується Законом України «Про визначення розміру збитків, завданих підприємству, установі, організації розкраданням, знищенням (псуванням), недостачею або втратою дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та валютних цінностей»152. За змістом цього Закону, збитки, завдані роботодавцю працівниками, які виконують операції, пов'язані із закупівлею, продажем, обміном, перевезенням, доставкою, пересиланням, зберіганням, сортуванням, пакуванням, обробкою або використанням у процесі виробництва дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, ювелірних, побутових і промислових виробів та матеріалів, виготовлених з використанням дорогоцін­них металів і дорогоцінного каміння, відходів та брухту, що містять дорогоцінні метали і дорогоцінне каміння, а також валютні операції, і які є винними у розкраданні, знищенні (псуванні), недостачі або наднормативних їх втратах (крім втрат, що сталися у зв'язку з непередбаченими порушеннями технологічного процесу), якщо вони допущені внаслідок недбалості у роботі, порушення спеціальних правил, інструкцій, визначаються у таких розмірах: а) дорогоцінних металів — золото, срібло, платина і метали платинової групи (паладій, іридій, родій, осмій, рутеній) у будь-якому вигляді та стані (сировина, сплави, напівфабрикати, промислові продукти, хімічні сполуки, вироби, відходи, брухт тощо) — у подвійному розмірі вартості цих металів у чистому вигляді за ринковими цінами, що діють на день виявлення завданих збитків тощо.

Підвищена матеріальна відповідальність працівника — це вид матері­альної відповідальності працівника за вчинене ним трудове правопорушення, яким було завдано шкоди роботодавцю щодо специфічного його майна, цінностей, та полягає у добровільному чи примусовому її відшкодуванні у кратному розмірі відповідно до законодавства.

Характерними рисами підвищеної матеріальної відповідальності є наступні:

— настає за умови, коли фактичний розмір шкоди перевищує номінальний;

— запроваджується на підставі окремих актів законодавства України;

— поширюється на специфічні види майна та цінності визначені чинним законодавством України;

— настає, як правило, у кратному розмірі по відношенню до завданої шкоди.

  1. Порядок притягнення працівника до матеріальної відповідальності.

Порядок притягнення працівника до матеріальної відповідальності — це встановлена на підставі актів трудового законодавства процедура понесення працівником матеріальної відповідальності. Порядок притягнення працівника до матеріальної відповідальності передбачає:

— встановлення у діях працівника трудового правопорушення;

— визначення розміру заподіяної шкоди;

— прийняття роботодавцем рішення про притягнення працівника до матеріальної відповідальності.

Встановлення у діях працівника трудового правопорушення покладає на роботодавця обов'язок встановити усі притаманні даному трудовому правопорушенню елементи (об'єкт, об'єктивна сторона, суб'єктивна сторона, суб'єкт).

Розмір заподіяної роботодавцеві шкоди визначається за фактичними втратами, на підставі даних бухгалтерського обліку, виходячи з балансової вартості (собівартості) матеріальних цінностей за вирахуванням зносу згідно з установленими нормами. При цьому у разі розкрадання, недостачі, умисного знищення або умисного зіпсуття матеріальних цінностей розмір шкоди визначається за цінами, що діють у даній місцевості на день відшкодування шкоди. На підприємствах громадського харчування (на виробництві та в буфетах) і в комісійній торгівлі розмір шкоди, заподіяної розкраданням або недостачею продукції і товарів, визначається за цінами, встановленими для продажу (реалізації) цієї продукції і товарів.

Притягнення працівника до матеріальної відповідальності може прова­дитись роботодавцем:

— у позасудовому порядку;

— у судовому порядку.

Згідно ст. 136 КЗпП України покриття шкоди працівниками в розмірі, що не перевищує середнього місячного заробітку, провадиться за розпорядженням роботодавця із заробітної плати працівника.

Судовий порядок притягнення працівника до матеріальної відповідаль­ності передбачає звернення роботодавця до суду про притягнення працівника до матеріальної відповідальності. Так, у разі, коли розмір шкоди перевищує середній місячний заробіток, притягнення працівника до матеріальної відповідальності та покриття шкоди провадиться шляхом подання роботодавцем позову до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]