Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trudovoe_Mogilyanka.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
560.64 Кб
Скачать
  1. Колективні переговори.

Укладенню колективного договору, угоди передують колективні переговори. Будь-яка із сторін не раніш як за три місяці до закінчення строку дії колективного договору, угоди або у строки, визначені цими документами, письмово повідомляє інші сторони про початок переговорів. Друга сторона протягом семи днів повинна розпочати переговори.

Порядок ведення переговорів з питань розробки, укладення або внесення змін до колективного договору, угоди визначається сторонами і оформляється відповідним протоколом.

Для ведення переговорів і підготовки проектів колективного договору, угоди утворюється робоча

комісія з представників сторін. Склад цієї комісії визначається сторонами.Сторони можуть переривати переговори з метою проведення консультацій, експертиз, отримання необхідних даних для вироблення відповідних рішень і пошуку компромісів.

Сторони колективних переговорів зобов'язані надавати учасникам переговорів всю

необхідну інформацію щодо змісту колективного договору, угоди. Учасники переговорів не мають права розголошувати дані, що є державною або комерційною таємницею, і підписують відповідні зобов'язання. Робоча комісія готує проект колективного договору, угоди з урахуванням пропозицій, що надійшли від працівників, трудових колективів галузей, регіонів, громадських організацій, і приймає рішення, яке оформляється відповідним протоколом.

Якщо в ході переговорів сторони не дійшли згоди з незалежних від них причин, то складається протокол розбіжностей, до якого вносяться остаточно сформульовані пропозиції сторін про заходи, необхідні для усунення цих причин, а також про строки відновлення переговорів.

Протягом трьох днів після складання протоколу розбіжностей сторони проводять консультації, формують із свого складу примирну комісію, а у разі недосягнення згоди звертаються до посередника, обраного сторонами. Примирна комісія або посередник у термін до семи днів розглядає протокол розбіжностей і виносить рекомендації щодо суті спору.У разі недосягнення згоди між сторонами відносно внесення рекомендації допускається організація та проведення страйків у порядку, що не суперечить законодавству України.

  1. Укладення колективного договору.

Є такі стадії укладення колективного договору:

- підготовча стадія(вироблення пропозицій роботодавцем, працівниками до проекту колектинвого договору, визначення тактики ведення кол.переговорів, обрання представників, які представлятимуть інтереси сторін)

- колективні переговори(ініцювання колективних переговорів не пізніше як за 3 місяці до закінчення дії колективного договору, або у строк, що визначений чинним договором або на новоствореному п-ві у 3-міс.строк після держ.реєстрації підприємства. Друга сторона протягом 7 днів повинна розпочати переговори. Також до переговорів включ.створення робочої комісії, врегулювання розбіжностей у процесі ведення переговорів, розрозробка проекту колективного договору.

- укладення та затвердження договору( комісія передає сторонам на завтердження проект. Роботодавець затверджує, і в той же час проект проходить обгооворення у трудовому колективі. Розгляд виноситься на загальні збори. Правомочність зборів має бути при наявності 50% трудящих на під-ві, а конференція представників колективу – не менше 2\3. Якщо збори(конф) відхилять проект – сторони відновлюють переговори. Термін переговорів не повинен перевищувати 10 днів. Після цього проект повторно виноситься на розгляд. У разі схвалення не пізніше ніж 5 днів він має бути підписаний.

- набрання чинності та проведення повідомноїх реєстрації(набуває чинності з моменту підписання сторонами та потребує повідомнох реєстрації у місцевих органах держ.вик.влади. Така реєстрація проводиться протягом 2 тижнів з дня отримання договору).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]