Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trudovoe_Mogilyanka.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
560.64 Кб
Скачать
  1. Облік робочого часу. Поняття види.

Є два види обліку робочого часу: щоден­ний і підсумований.

Щоденний облік робочого часу - це вид обліку робочого часу, коли враховується встановлений законом робочий час працівника протягом доби, його тривалість встановлюється на кожному підприємстві, в установі, організації відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку чи графіків змінності (якщо роботодавець застосовує змінний режим роботи). Облік приходу на роботу і залишення може вестися по підприємству в ціло­му або по його структурних підрозділах.

Підсумований облік робочого часу - це вид обліку робочого часу безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях, а також в окремих виробництвах, цехах, дільницях, відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержана встановлена для даної категорії працівників щоденна або щотижнева (п'ятиденна або шестиденна) тривалість робочого часу. Його застосування допускається за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації підприємства, установи, організації. Використання цього виду обліку робочого часу характерно для працівників аграрного сектору економіки, де він застосовувається, як правило, з розрахунку за рік, що обумовлено характером праці у цій сфері.

Підсумований облік робочого часу може вводитись за різні відрізки часу: місяць, квартал, календарний рік. Переважно застосовується помісячний облік робочого часу. Нормальна кількість годин, які повинні відпрацювати в обліковий період працівники за місяць, квартал чи календарний рік, визначається множенням числа годин нормального робочого дня на число робочих днів за календарем у даному періоді з урахуванням скорочення робочого часу напередодні святкових днів.

  1. Надурочні роботи.

Згідно ік, 62 КЗпП України надурочні робота, як правило, не допуска­ються. Надурочними вважаються роботи понад встановлену тривалість робочого дня. Роботодавець може застосовувати надурочні роботи лише у виняткових випадках, шо визначаються трудовим законодавством при проведенні робіт, необхідних для оборони країни, відвернення громадського або стихійного лиха, виробничої аварії; при проведенні громадсько-необхідних робіт по водопостачанню, газопостачанню, опаленню, освітленню, каналізації, транспорту, зв'язку ; при необхідності закінчити почату роботу, яка внаслідок непередбачених обставин чи випадкової затримки з не могла бути закінчена в нормальний робочий час(її припинення може призвести до псування або загибелі державного чи громадського майна), для невідкладного ремонту машин, верстатів тощо( несправність їх викликає зупинення робіт для значної кількості трудящих); при необхідності виконання вантажно-розвантажувальних робіт з метою недопущення або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення; для продовження роботи при нез'явленні працівника, який заступає, коли робота не допускає перерви (в зазначених випадках роботодавець зобов'язаний негайно вжити заходів до заміни його іншим працівником).

За трудовим законодавством забороняється залучення до надурочних робіт окремих категорій працівників. Так, до надурочних робіт забороняється залучати: вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років; осіб, молодших вісімнадцяти років; працівників, які навчаються в загальноосвітніх школах і професійно-технічних училищах без відриву від виробництва, в дні занять; інші категорії працівників, що їх забороняється залучати до надурочних робіт.

Окремі категорії працівників допускаються до надурочних робіт лише за їх згодою або за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям. Так, наприклад, жінки, які мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, можуть залучатись до надурочних робіт лише за їх згодою, а залучення інвалідів до надурочних робіт можливе лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям. Надурочні роботи не повинні перевищувати для кожного працівника чоти­рьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин на рік. Роботодавець повинен вести облік надурочних робіт кожного працівника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]