Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trudovoe_Mogilyanka.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
560.64 Кб
Скачать
  1. Переміщення у трудовому праві України.

Ст.32 КЗпП: „Не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника переміщення його на тому ж підприємстві, в установі, організації на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором. Власник або уповноважений ним орган не має права переміщати працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров'я”.

Тому переміщенням працівника вважається доручення роботодавцем працівникові виконання трудової функції на іншому робочому місці, в іншому структурногму підрозділі у тій же місцевості, на іншому механізмі або агрегаті у межах спеціальності, кваліфікації та посади, обумовленої трудовим договором.

  1. Переведення у трудовому праві України. Поняття, види, ознаки.

У ст. 32 КЗпП України визначено, що переведення працівника на іншу роботу на тому ж підприємстві, установі, організації, а також переведення на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією допускається тільки за згодою працівника, крім положень статті 33 КЗпП України та випадків, передбачених законодавством (Власник або уповноважений ним орган має право перевести працівника строком до одного місяця на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, якщо вона не протипоказана працівникові за станом здоров'я, лише для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій, а також інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, з оплатою праці за виконану роботу, але не нижчою, ніж середній заробіток за попередньою роботою – ст. 33 КЗпП).

Таким чином, переведення працівника у трудовому праві вважається змі­ною істотних умов трудового договору, у тому числі роботодавця за взаємною згодою, а у випадках, передбачених трудовим законодавством, без згоди працівника. За строком переведення поділяються на два види: постійні переведення працівника; тимчасові переведення працівника.

  1. Постійні переведення на тому ж підприємстві, установі у трудовому праві України.

Постійні переведення можуть провадитись виключно за згодою працівника. КЗпП України не називає форми такої згоди. Видається, що її доцільно отримувати у письмовій формі. Також при постійних переведеннях здійснюється запис до трудової книжки.

Переведення працівника на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації (зміна трудової функції) — це постійне переведення, яке передбачає зміну трудової функції працівника ( професії, посади) шляхом внесення змін до трудового договору. Цей вид переведення, наприклад, може мати місце у випадку отримання працівником нової професії.

Переведення працівника на роботу на інше підприємство, в установу, організацію (зміна місця роботи) — це постійне переведення, яке передбачає зміну місця роботи та сторони трудового договору (роботодавця), що провадиться шляхом припинення трудового договору з одним роботодавцем та укладення трудового договору з іншим. Цей вид переведення, наприклад, може мати місце у випадку запрошення працівника до нового роботодавця.

Переведення працівника в іншу місцевість (зміна місця роботи) - це постійне переведення, яке означає зміну місця роботи працівника, у зв'язку із зміною його місцезнаходження, може супроводжуватись зміною роботодавця та провадиться шляхом внесення змін до трудового договору або укладення нового трудового договору.

  1. Постійні переведення на тому інше підприємство, установу у трудовому праві України.

Див. 62

  1. Тимчасові переведення у трудовому праві України.

На відміну від постійних переведень, тимчасові переведення працівника допускаються у виняткових випадках, згідно з правилами ст.ст. 33-34 КЗпП України.

У трудовому праві встановлюються наступні тимчасові переведення працівників: тимчасове переведення на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором; тимчасове переведення на іншу роботу в разі простою; тимчасове переведення на випадок хвороби за медичним висновком.

Тимчасове переведення на іншу роботу, не обумовлену трудовим догово­ром - це тимчасове переведення працівника за його згодою на іншу роботу, а у випадках визначених законом терміном до одного місяця без згоди працівника на підставі рішення роботодавця.

Тимчасове переведення на іншу роботу в разі простою - це тимчасове переведення працівника на іншу роботу на випадок простою за ініціативою роботодавця.

Тимчасове переведення на випадок хвороби за медичним висновком -це тимчасове переведення, за яким роботодавець повинен перевести працівника на більш легку роботу у відповідності до медичного висновку.

На практиці таке переведення може мати місце у разі отримання працівни­ком інвалідності, у тому числі через нещасний випадок чи професійне захворювання, також воно може бути застосовано до вагітних жінок, якщо знову ж таки є відповідний медичний висновок про потребу у більш легкій роботі та в інших випадках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]