Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trudovoe_Mogilyanka.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
560.64 Кб
Скачать
  1. Дисциплінарний проступок.

Дисциплінарний проступок — протиправне, винне невиконання або неналежне виконання працівником трудових обов'язків. Основними елементами дисциплінарного проступку с: об'єкт; об'єктивна сторона; суб'єктивна сторона; суб'єкт. Об'єктом дисциплінарного проступку виступає трудова дисципліна. Об'єктивна сторона дисциплінарного проступку полягає у невиконанні чи неналежному виконанні працівником трудових обов'язків. Для належноїправової оцінки об'єктивної сторони юридичне значення має обстановка вчинення проступку, стан умов праці; обставини, які передували вчиненню проступку, час, місце вчинення проступку. Суб'єктивна сторона дисциплінарного проступку виявляється у психічному відношенні працівника до вчиненого правопорушення. її може характеризувати вина у формі умислу або необережності. Суб'єктом дисциплінарного проступку виступає працівник.

  1. Терміни застосування дисциплінарних стягнень.

Дисциплінарна відповідальність застосовується роботодавцем безпосе­редньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці. При цьому її не може бути застосовано пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

  1. Заохочення у трудовому праві України. Поняття та види.

Заохочення працівників — це передбачена нормами трудового права схвальна, позитивна публічна оцінка роботодавцем належного (зразкового) виконання працівником трудових обов'язків морального або матеріального характеру.

Характерними рисами заохочень працівників є: схвальна, позитивна оцінка виконання роботи працівником; застосовуються відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку; застосовуються на підставі рішення роботодавця за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником); можуть мати моральний або матеріальний вираз; заносяться до трудової книжки.

У ст.143 КЗпП України передбачено, що до працівників можуть застосову­ватись будь-які заохочення, що містяться в затверджуваних трудовими колективами правилах внутрішнього трудового розпорядку. Заохочення працівників здійснюється у формі морального (немайнового) заохочення та матеріального (майнового або грошового) заохочення. Так, до заохочень може бути віднесена: подяка, цінний подарунок; надання кімнати у гуртожитку; надання квартири тощо.

  1. Порядок застосування заохочень до найманих працівників.

Заохочення застосовуються роботодавцем разом або за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації та оголошуються наказом (розпорядженням) в урочистій обстановці і заносяться до трудових книжок працівників у відповідності з правилами їх ведення.

За особливі трудові заслуги працівники представляються у вищі органи до заохочення, до нагородження орденами, медалями, почесними грамотами, нагрудними значками і до присвоєння почесних звань і звання кращого працівника за даною професією. Окремим видом заохочень є державні нагороди - вища форма відзначен­ня громадян за видатні заслуги у розвитку економіки, науки, культури, соціальної сфери, захисті Вітчизни, охороні конституційних прав і свобод людини, державному будівництві та громадській діяльності, за інші заслуги перед Україною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]