Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trudovoe_Mogilyanka.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
560.64 Кб
Скачать
  1. Принцип єдності і диференціації у правовому регулюванні трудових відносин.

Єдність у правовому регулюванні суспільно-труцових відносин - це встановлення єдиних та загальних норм, правил, стандартів у регулюванні суспільно-трудових відносин. Загальні норми щодо правового регулювання суспільно-трудових відносин містяться у КЗпП України. Відповідно до ст.2-1 КЗпП України Україна забезпечує рівність трудових прав усіх громадян незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної приналежності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять, місця проживання та інших обставин. Частиною першою ст. 3 КЗпП України визначено, що законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами. Можна приводити й інші подібні приклади.

На відміну від єдності, диференціація у правовому регулюванні суспіль­но-трудових відносин - це встановлення спеціальних норм, правил, стандартів у регулюванні суспільно-трудових відносин, виходячи з їх особливостей та інших критеріїв. До останніх належать: зміст трудової функції; характер умов праці; вік працівника; стан здоров'я; неспроможність конкурувати на ринку праці тощо. Так, чинне законодавство України передбачає встановлення скороченої тривалості робочого часу неповнолітнім; заборону залучення до роботи в нічний час: вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років; осіб, молодших вісімнадцяти років; інших категорій працівників, передбачених законодавством, систему гарантій та компенсацій окремим категоріям працівників, які перебувають на виборних посадах або зайняті іншою суспільно-корисною діяльністю, гарантій працівникам, які поєднують роботу та навчання тощо. Цей принцип властивий кожному інституту трудового права.

  1. Поняття та види джерел трудового права України.

В юридичній літературі термін "джерело права" застосовується у двох значеннях — у значенні матеріального джерела права (джерела права у матеріальному сенсі) і у значенні формального джерела права (джерела права у формальному сенсі). Під матеріальним джерелом права розуміють причини утворення права, тобто все те, що згідно з відповідним підходом породжує (формує) позитивне право: ті чи інші матеріальні або духовні фактори, суспільні відносини, природа людини, природа речей, божественний або людський розум тощо. У матеріальному аспекті джерелом правових норм виступають реальні суспільні відносини. Під формальним джерелом права мається на увазі форма зовнішнього вираження положень (змісту) чинного права.

Джерела трудового права у формальному значенні слід визначати як результати діяльності правотворчих органів, а також сумісної нормотворчості працівників і роботодавців у сфері застосування найманої праці.

Джерела трудового права можна класифікувати за різними підставами. За характером прийняття джерела трудового права поділяються на такі, що приймаються державними органами (закони, укази, постанови тощо); що приймаються за угодою між працівниками і роботодавцями (колективні угоди, колективні договори тощо); що приймаються органами міжнародно-правового регулювання праці (пакти про права людини, конвенції і рекомендацій МОП). За юридичною силою джерела трудового права поділяються на Конституцію України, акти міжнародного регулю­вання праці (ратифіковані Україною), закони, підзаконні нормативно-правові акти, акти соціального партнерства, акти місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, локальні нормативно-правові акти.

Залежно від ступеня узагальненості розрізняють кодифіковані, комплексні та поточні нормативно-правові акти як джерела трудового права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]