Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trudovoe_Mogilyanka.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
560.64 Кб
Скачать
  1. Трудова функція.

Умова про трудову функцію - це умова про конкретну роботу, яку виконуватиме працівник, з урахуванням професії (спеціальності, кваліфікації) чи посади. Ця умова у трудовому договорі конкретизується посиланням на конкретну професію (спеціальність, кваліфікацію) працівника або посаду .

Професія є широкою сферою трудової діяльності, що відображає галузевий або родовий (узагальнений) поділ праці, в якій працівник може застосовувати свої трудові здібності відповідно до наявних у нього знань, навичок та вміння. Перелік професій визначено та затверджено у Класифікаторі професій (далі «КП»), який являє собою систематизований звід професій. Посада характеризується певним колом службових обов'язків і відповідаль­ністю, що настає в разі невиконання обов'язків. У найменуванні посади знаходить свій вираз поділ праці, що склався у певній галузі, на підприємстві чи в установі. Переліки професій та посад, які може використовувати роботодавець для виконання статутних, виробничо-господарських цілей та завдань, визначаються у штатному розписі. Система обов'язків працівника за певною посадою конкретизується у посадовій інструкції, яку затверджує роботодавець.

  1. Сумісництво та суміщення у трудовому праві України.

Згідно із ст.21 КЗпП України громадяни мають право реалізувати свої здіб­ності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на кількох підприємствах.

Сумісництвом у трудовому праві називається виконання працівником, крім основної роботи, іншої роботи за професією (посадою), у іншого роботодавця у вільний від основної роботи час.

У трудовому праві вживається також термін суміщення професій (посад). Він означає допустимість виконання працівником поряд зі своєю основною роботою іншої роботи за різними професіями (посадами) або обов'язків тимчасово відсутнього працівника за згодою працівника протягом встановленої тривалості робочого часу в одного роботодавця. На відміну від сумісництва професій (посад), при суміщенні професій (посад) укладається як правило один трудовий договір.

Трудові договори у разі сумісництва професій (посад) - це специфічні трудові договори, які укладаються між працівниками та двома або більше роботодавцями, у вільний від основної роботи час. Конституція України та КЗпІЇ України, інші акти трудового законодавства визначають такі основні особливості цього виду трудових договорів: вони укладаються з роботодавцем, поза основним місцем роботи: згоди роботодавця за місцем основної роботи непотрібно; як правило не допускається зайняття двох керівних посад одночасно; обмеження на сумісництво можуть запроваджуватися керівниками підприємств, установ і організацій разом з профспілковими комітетами лише щодо працівників окремих професій та посад, зайнятих на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці а також стосуються осіб, які не досягли 18 років, та вагітних жінок; тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день; загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця неповинна перевищувати половини місячної норми робочого часу; оплата праці сумісників провадиться за фактично виконану роботу; відпустка на роботі за сумісництвом надаггься одночасно з відпусткою за основним місцем роботи тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]