Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trudovoe_Mogilyanka.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
560.64 Кб
Скачать
  1. Зміст колективного договору.

У колективному договорі встановлюються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема: зміни в організації виробництва і праці; забезпечення продуктивної зайнятості; нормування і оплати праці, встановлення форми, системи, розмірів заробітної плати та інших видів трудових виплат (доплат,

надбавок, премій та ін.); встановлення гарантій, компенсацій, пільг; участі трудового колективу у формуванні, розподілі і використанні прибутку підприємства (якщо це передбачено статутом);

режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку; умов і охорони праці; забезпечення житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, організації оздоровлення і відпочинку працівників; гарантій діяльності профспілкової чи інших представницьких організацій трудящих;

умов регулювання фондів оплати праці та встановлення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці; забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги.

  1. Набрання чинності колективним договором.

Набрання чинності та проведення повідомноїх реєстрації(набуває чинності з моменту підписання сторонами та потребує повідомнох реєстрації у місцевих органах держ.вик.влади відповідно до правил та процедур, що визначені Положенням про порядок повідомної реєстрації галузевих та регіональних угод, колективних договорів(Постанова КМУ). Така реєстрація проводиться протягом 2 тижнів з дня отримання договору).

  1. Колективні угоди.

Колективні угоди – це НПА договірно-правового характеру, які укладаються між уповноваженими представницькими органами працівників та роботодавців на регіональному, галузевому та державному рівнях із залученням уповноважених органів державної влади на основі актів трудового законодавства з метою вироблення найбільш оптимальних правил та норм регулювання суспільно-трудових відносин. Цей термін включає в себе регіональну, галузеву та генеральні угоди.

Регіональна угода – вид колективної угоди, яка спрямована на максимальне врахування регіональних чинників у сусп-трудових відносинах та укладається між місцевими органами держ.влади та регіональними об’єднаннями підприємців на основі трудвоого зако-ва та генеральної угоди. На цей час відсутня практика укладення регіональних угод.

Галузева угода – це вид колективно угоди, що укладається на рівні окремої галузі економіки та покликана деталізувати правові аспекти сусп-труд відносин з врахування специфіки окремої галузі між уповноваженими представницькими органами працівників та роботодавців на основі труд зак-ва та Генеральної угоди.

Генеральна – це вид колективно угоди, що укладається на національному рівні між уповноваженими представницькими органами працівників та роботодавців за участю КМУ з метою формування ефективної моделі сусп-труд відносин на основі трудового зак-ва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]