Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trudovoe_Mogilyanka.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
560.64 Кб
Скачать
  1. Поняття матеріальної відповідальності у трудовому праві України.

Матеріальна відповідальність працівника - це вид матеріальної відповідальності, який може бути застосований до працівника за вчинене ним трудове правопорушення, яке призвело до заподіяння шкоди роботодавцю, допускає обмеження у частині відшкодування працівником шкоди, полягає у добровільному чи примусовому понесенню працівником негативних наслідків майнового характеру закріплених у санкції правової норми. Характерними рисами матеріальної відповідальності працівника є: вид матеріальної відповідальності; може бути застосований до працівника; умовою настання є вчинення трудового правопорушення; полягає у добровільному чи примусовому понесенню працівником негативних наслідків майнового характеру. У трудовому праві матеріальна відповідальність працівника поділяється на: обмежену, повну та підвищену.

  1. Умови та підстави матеріальної відповідальності найманих працівників.

Працівники несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації внаслідок порушення покладених на них трудових обов'язків.

При покладенні матеріальної відповідальності права і законні інтереси працівників гарантуються шляхом встановлення відповідальності тільки за пряму дійсну шкоду, лише в межах і порядку, передбачених законодавством, і за умови, коли така шкода заподіяна підприємству, установі, організації винними

протиправними діями (бездіяльністю) працівника. Ця відповідальність, як правило, обмежується певною частиною заробітку працівника і не повинна перевищувати повного розміру заподіяної шкоди, за винятком випадків, передбачених законодавством.

За наявності зазначених підстав і умов матеріальна відповідальність може бути покладена незалежно від притягнення працівника до дисциплінарної, адміністративної чи кримінальної відповідальності.

На працівників не може бути покладена відповідальність за шкоду, яка відноситься до категорії нормального виробничо-господарського риску, а також за неодержані підприємством, установою, організацією прибутки і за шкоду, заподіяну працівником, що перебував у стані крайньої необхідності.

Працівник, який заподіяв шкоду, може добровільно покрити її повністю або частково. За згодою власника або уповноваженого ним органу працівник може передати для покриття заподіяної шкоди рівноцінне майно або поправити пошкоджене.

  1. Обмежена матеріальна відповідальність найманих працівників.

Обмежена матеріальна відповідальність працівника — це вид матері­альної відповідальності працівника за вчинене ним трудове правопорушення та полягає у добровільному чи примусовому відшкодуванні заподіяної роботодавцю прямої дійсної шкоди, але не більше свого місячного середнього заробітку. Характерними рисами обмеженої матеріальної відповідальності працівника є:

— застосовується як вид матеріальної відповідальності працівника;

— умовою застосування є вчинення працівником трудового правопорушення, як правило, з необережності;

— допускається відшкодування шкоди лише у межах прямої дійсної шкоди, але не більше середньомісячного заробітку; — шкода відшкодовується у порядку, передбаченому законом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]