Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trudovoe_Mogilyanka.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
560.64 Кб
Скачать
  1. Система трудового права України.

Система трудового права — це сукупність взаємопов'язаних та взаємообумовлених норм трудового права та правових інститутів. Основними елементами системи трудового права виступають норми трудо­вого права та інститути трудового права. Норми трудового права характеризуються такими рисами як: норматив­ність, формальна визначеність, можливість застосування державного примусу. Особливість кожної галузі права, у тому числі і трудового, є те, що його систему утворюють: правові норми загального спрямування, які відіграють фундаментальну, «цементуючу» роль у забезпеченні цілісного бачення трудового права як галузі права; норми особливого спрямування, які визначають особливості правового регулювання окремих сторін суспільно-трудових відносин, конкретизують та деталізують норми трудового права загального спрямування, а також норми процедурно- процесуального характеру, які визначають процедурно-процесуальні питання вирішення трудових спорів (конфліктів).

У зв'язку із цим у систему трудового права можна включати: Загальну, Особливу та Спеціальну частини.

Загальна частина трудового права - це система норм трудового права загального спрямування, тобто ті, які визначають: мету (цілі); завдання; визначення (дефініції); предмет та метод правового регулювання; зміст трудових відносин; засади та принципи; джерела, у тому числі, принципи та механізми співвідношення між ними; трудову правосуб'єктність, її ознаки та зміст; умови виникнення трудових правовідносин, їх зміст та порядок припинення.

Особлива частина трудового права - це система норм трудового права особливого спрямування, які, конкретизуючи та деталізуючи норми загальної частини, спрямовані на регламентацію окремих видів суспільно-трудових відносин, зокрема щодо організації працевлаштування та зайнятості; трудового договору; робочого часу та часу відпочинку, оплати праці; трудової дисципліни; матеріальної відповідальності; охорони праці тощо.

Спеціальна частина трудового права - це система норм трудового пра­ва процедурно-процесуального характеру, яка спрямована на забезпечення врегулювання трудових спорів (конфліктів) між учасниками суспільно-трудових відносин.

  1. Відмежування трудового права України від цивільного права України.

Трудове право виникло та сформувалось на основі цивільного права. Тому воно увібрало в себе цілу низку рис, які притаманні цивільному праву. Тим більше, що згідно із ст. 9 ЦК України23 положення цивільного законодавства застосовуються до врегулювання трудових відносин, якщо вони не врегульовані іншими актами законодавства.

Цивільні та трудові відносини мають, як правило, майновий характер і виникають на основі реалізації особою здатності до праці. Спільним для трудового і цивільного права - застосування диспозитивного методу правового регулювання суспільних відносин, а також наявність матеріальних санкцій за невиконання або не належне виконання обов'язків учасниками цивільних (трудових) відносин.

Проте трудове право має і цілий ряд специфічних ознак, які дають підстави його відокремити від цивільного права. Так, якщо трудові відносини формуються на основі застосування здатності особи до праці шляхом укладення трудового договору, то цивільні пов'язані з використанням праці, спрямовані на чітко визначений результат такої праці. Застосування праці в трудових відносинах проводиться у певному правовому режимі, що ґрунтується на внутрішньому трудовому розпорядку, використання праці у цивільних відносинах допускає визначення сторонами будь-якого режиму її виконання.

Трудові відносини базуються на виконанні працівником не просто роботи, а трудової функції, яка має відповідати певній професії або посаді. Цивільні відносини допускають виконання будь-якої роботи.

Якщо для трудового права характерним є диспозитивно-імперативний ме­тод правового регулювання, то для цивільного - диспозитивний. Суб'єкти трудового договору характеризуються тим, що є вільними лише на стадії укладення та припинення трудового договору, а у процесі його виконання працівник підпорядковується роботодавцеві. На відміну від цивільно-правових договорів, трудовим договорам харак­терна чітка процедура укладення, виконання та припинення, що супроводжу­ється соціально-трудовими гарантіями працівникам.

Суб'єкти цивільного права несуть майнову (цивільно-правову), а трудово­го - дисциплінарну та матеріальну відповідальність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]