Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trudovoe_Mogilyanka.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
560.64 Кб
Скачать
  1. Факультативні умови трудового договору.

Факультативні (необов'язкові) умови трудового договору - це умови, які є додатковими, допоміжними до істотних умов трудового договору, погодження (непогодження) яких не впливає на його юридичну силу. Факультативними є умови: 1) про встановлення випробування при прийнятті працівника на роботу; 2) умова про робоче місце; 3) про встановлення неповної тривалості робочого часу; 4) про роботу в одну зміну при змінному режимі робочого часу та інші. Факультативні умови набувають обов'язкового характеру, якщо вони вклю­чені до трудового договору. Сторони можуть погоджувати і інші умови трудового договору.

  1. Випробовування при прийнятті на роботу.

Умова про випробування - це умова про перевірку здатності працівни­ка на належному рівні виконувати свою трудову функцію. Виходячи із змісту КЗпП України, ця умова має такі ознаки: повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу; в період випробування на працівників поширюється трудове законодавство; строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним комітетом профспілки, — шести місяців; строк випробування при прийнятті на роботу робітників не може перевищувати одного місяця; якщо працівник в період випробування був відсутній на роботі у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або з інших поважних причин, строк випробування може бути продовжено на відповідну кількість днів, протягом яких він був відсутній. Факт проходження працівником випробування не потребує підтверджень (ст. ст. 26-28).

  1. Форма трудового договору. Правове значення.

Трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі Додержання письмової форми є обов'язковим: 1) при організованому наборі працівників; 2) при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я; 3) при укладенні контракту; 4) у випадках коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі; 5) при укладенні трудового договору з неповнолітнім; 6) при укладенні трудового договору з фізичною особою; 7) в інших випадках, передбачених законодавством України(ст.24 КЗпП України).

Отже виходячи із зазначеного, можна констатувати, що трудовий договір може укладатися у письмовій та усній формі. За загальним правилом, трудовий договір укладається в усній формі.

Укладення трудового договору в усній формі означає можливість погод­ження його умов без фіксації у певному письмовому документі - трудовому договорі. У цьому випадку працівник подає заяву про прийняття та роботу, а роботодавець видає відповідний наказ про зарахування працівника на роботу.

Крім того, у ст. 24 КЗпП України передбачено, що «трудовий договір вважається укладеним і тоді, коли наказ або розпорядження не були видані, але працівника фактично було допущено до роботи». Із цього правила слідує, що також працівник може приступити до роботи з відома роботодавця. Фактичний допуск до роботи вважається укладенням трудового договору незалежно від того, чи було прийняття на роботу належним чином оформлене, якщо робота провадилась за розпорядженням чи відома роботодавця.

Трудовий договір укладається у письмовій формі у двох примірниках, які підписуються сторонами та мають однакову юридичну силу, і зберігаються у кожної із сторін трудового договору. У разі укладення трудового договору роботодавцем, який є фізичною особою, він повинен у тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи зареєструвати його у державній службі зайнятості за місцем свого проживання у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади з питань праці та соціальної політики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]