Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trudovoe_Mogilyanka.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
560.64 Кб
Скачать
  1. Святкові, неробочі дні. Правовий режим.

Відповідно до ст. 73 КЗпП України, поряд із вихідними днями, до часу від­починку належать святкові та неробочі дні. Так, в Україні встановлено такі святкові дні: 1 січня — Новий рік; 7 січня — Різдво Христове; 8 березня — Міжнародний жіночий день; 1 і 2 травня — День міжнародної солідарності трудящих; 9 травня — День Перемоги; 28 червня — День Конституції України; 24 серпня — День незалежності України. Робота також не провадиться в дні релігійних свят: 7 січня — Різдво Христове; один день (неділя) — Пасха (Великдень); один день (неділя) — Трійця.

За поданням релігійних громад інших (неправославних) конфесій, заре­єстрованих в Україні, роботодавець надає особам, які сповідують відповідні релігії, до трьох днів відпочинку протягом року для святкування їх великих свят з відпрацюванням за ці дні. У ці дні, допускаються роботи, припинення яких неможливе через виробничо-технічні умови (безперервно діючі підприємства. установи, організації), роботи, викликані необхідністю обслуговування населення.

Підставою для залучення працівників до роботи у святкові та неробочі дні є письмовий наказ (розпорядження) роботодавця. Робота у ці дні може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі.

Також у законодавстві України передбачено надання працівникам і інших вільних від роботи днів. Так, згідно зі ст. 9 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» у день давання крові та (або) її компонентів, а також в день медичного обстеження працівник, звільняється від роботи із збереженням за ним середнього заробітку. Після кожного дня давання крові та (або) її компонентів, в тому числі у разі давання їх у вихідні, святкові та неробочі дні, донору надається додатковий день відпочинку із збереженням за ним середнього заробітку.

За бажанням працівника цей день може бути приєднано до щорічної відпустки або використано в інший час протягом року після дня давання крові чи її компонентів. У разі, коли за погодженням з керівництвом підприємства, установи, організації в день давання крові донор був залучений до роботи або несення служби, йому, за бажанням, надається інший день відпочинку із збереженням за ним середнього заробітку.

Також додаткові дні відпочинку надаються працівникам, які успішно поєд­нують роботу і навчання. Так, згідно зі ст.210 КЗпП України роботодавець може надавати без шкоди для виробничої діяльності працівникам, які навчаються в середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) школах, класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвітніх школах, за їх бажанням, у період навчального року без збереження заробітної плати один-два вільних від роботи дні на тиждень. Працівникам, які навчаються на останніх курсах вищих навчальних закладів, протягом десяти учбових місяців перед початком виконання дипломного проекту (роботи) або складання державних іспитів надається щотижнево при 6-му робочому тижні один вільний від роботи день з оплатою в розмірі 50 відсотків одержуваної заробітної плати, не нижче мінімального розміру заробітної плати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]