Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора з Адміністративного права.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
524.8 Кб
Скачать
  1. Державне управління безпекою.

Під національною безпекою розуміють стан захищеності державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічної, науково-технічного і оборонного потенціалу України, законних інтересів держави та прав громадян від розвідувально-підривної діяльності іноземних спеціальних служб, посягнення окремих організацій, груп та осіб.

Основний зміст національної безпеки визначає закон України «Про основи національної безпеки України».

До суб’єктів управління безпекою належать Президент України як глава держави, який визначає основні напрями внутрішньої та зовнішньої безпеки держави, а також приймає оперативні рішення щодо забезпечення безпеки, контролю СБУ.

Конституція України передбачає особливе місце у цій сфері Раді національної безпеки і оборони України, яка є координаційним органом.

КМУ здійснює і контролює реалізацію конкретних заходів щодо національної безпеки і оборони України.

До числа спеціальних органів, служб належать: СБУ; Управління державної охорони України та прикордонні ві1ська;

Загальне керівництво діяльністю СБУ здійснює Президент та КМУ.

Органи СБУ становлять собою цілісну централізовану систему, яку складають центральне управління СБУ, регіональні та обласні управління, районні та міжрайонні підрозділи, органи військового контрольної розвідки, військові формування, навчальні науково-дослідні заклади.

Діяльність цих органів здійснює за такими основними напрямками: контрольно-розвідувальна, розвідувальна та боротьба з корупцією та охоронною злочинністю.

  1. Державне управління закордонними справами.

Державне управління закордонними справами – це діяльність органів держави і здійснення зовнішньої політики.

Зовнішньо-політична діяльність країни спрямована на забезпечення їх національної безпеки та інтересів шляхом підтримання співробітництва. Важливу роль в даній сфері відіграє КМУ, який забезпечує державний суверенітет і економічну самостійність України та реалізовує внутрішню та зовнішню політику.

Міністерство закордонних справ України в межах своїх повноваженб здійснює такі завдання:

1) Участь у забезпеченні національної безпеки та національних інтересів;

2) Сприяє забезпеченню стабільності соціального становища країни;

3) Створення сприятливих зовнішніх умов для зміцнення незалежності, державного суверенітету та економічної самостійності;

4) Здійснення забезпечення відповідно до наданих повноважень цілісності та узгодженості зовнішньо-політичного курсу України;

Захист прав та інтересів громадян та юридичних осіб за кордоном. Закордонними органами МЗС є дипломатичні представництва, консульські установи та місії України за кордоном.

Місії України є постійно діючою установою за кордоном, що повинна підтримувати міжнародні відносини, здійснювати представництво України, захищати інтереси України, права та інтереси фізичних та юридичних осіб.

Консульські установи захищають права та інтереси України та юридичних осіб, сприяють розвитку дружніх відносин України.