Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора з Адміністративного права.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
524.8 Кб
Скачать
  1. Протокол про адміністративні правопорушення.

Процесуальним документом, який фіксує закінчення адміністративного розслідування, що складається щодо кожного правопорушення крім випадків прямо зазначених в законі.

Протокол повинен містити усі відомості перелік яких передбачені ст.. 256 КпАП, зазначені в статті відомості варто поділити на 3 групи:

  1. Відомості, що стосуються обставин правопорушення (час, місце, суть вчиненого проступку);

  2. Відомості, що характеризують особу правопорушника (ПІБ, вік, місце проживання і роботи, а також документи, що посвідчують особу);

  3. Відомості, що відносяться до форми протоколу (адреса свідків);

Протокол підписується особою, яка його склала і правопорушником. Особі, яка притягується до адміністративної відповідальності роз’ясняються її права та обов’язки, про що робиться відповідний запис в протоколі.

Порушник також має право дати пояснення та зауваження щодо змісту протоколу, які до нього додаються, а також викласти мотиви, підстави, умови підписання протоколу.

При вчинення правопорушення групою осіб протокол складається на кожного правопорушника окремо.

  1. Розгляд справи про адміністративне правопорушення.

Стадія розгляду справи складається з таких етапів: підготовка до розгляду справи і слухання, аналіз зібраних матеріалів та аналіз справи, прийняття постанови, доведення постанови до відома зацікавлених осіб.

На першому етапі орган повинен з’ясувати чи належить до його компетенції розгляд даної справи. Друге – перевірити якість протоколу, інших матеріалів справи та правильності їх складання, сповістити осіб, що беруть участь у справі. Питання про виклик свідків вирішується суб’єктом адміністративної юрисдикції, а особа, яка притягується присутня при розгляді справи. В деяких випадках присутність правопорушника є обов’язковою (дрібна крадіжка, торгівля з рук в неустановленому місті, злісна непокора).

Четверте – витребувати необхідні додаткові матеріали. П’яте – з’ясувати чи підлягають задоволенню клопотання особи, яка притягується до адміністративної відповідальності їх законних представників та адвокатів.

Строк розгляду справи про адміністративні правопорушення становить 15 діб з дня одержання органом протоколу про адміністративні правопорушення.

Для окремих категорій справ встановлені більш стислі строки: дрібне хуліганство (1 доба), торгівля в заборонених місцях (3 доби), дрібна крадіжка (5 днів), порушення пов’язане з використання газу (7 діб).

Слухання справи розпочинається з оголошення складу колегіального органу. Аналізуючи ситуацію суб’єкт адміністративної юрисдикції визначає характер вчиненого діяння, ступінь винуватості особи та оцінює всі докази. При розгляді справи колегіальним органом обов’язково ведеться протокол, який підписується головуючим та секретарем. Завершальним етапом є прийняття постанови, постанова – це документ в якому містяться результати розгляду справ, проводиться кваліфікація її діяльності.

  1. Підвідомчість справ про адміністративні правопорушення.

На стадії розгляду справи важливого значення набуває проблема підвідомчості, під якою розуміють коло справ.

Розрізняють 4 рівні підвідомчості, які повинні визначатися на практиці послідовно:

  1. Родова підвідомчість – вирішується питання чи може здійснюватися адміністративна юрисдикція по певній категорії справ;

  2. Видова (предметна) – визначає, який вид органів зобов’язаний розглядати певну категорію справ;

  3. Територіальна – вона визначає, який із територіальних органів повинен розглядати окрему справу. Залежить від предметної і відповідно до ст. 276 відповідним місцем вчинення правопорушення.

З цього правила існують декілька винятків: справи про придбання самогону та інших міцних напоїв домашнього виготовлення, а також справи появи у громадському місці в п’яному вигляді можуть розглядатися за місцем вчинення або місцем проживання; справи про порушення правил дорожнього руху розглядаються за місцем реєстрації авто.

Посадова підвідомчість – це розмежування юрисдикційних повноважень в органах де існують посади різного рівня. В окремих випадках підставою може бути постанова прокурора про порушення провадження.