Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора з Адміністративного права.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
524.8 Кб
Скачать
  1. Адміністративна юстиція.

Зарубіжний досвід функціонування цього важливого правового інституту дозволяє виділяти 2 основних його види:

- здійснення адміністративно юрисдикційну діяльність загальними судами

- здійснення такої діяльності спеціальними адміністративними судами

Особливості адміністративної юстиції:

- здійснення судовими органами правосуддя в адміністративних справах

Адміністративна юстиція – це правосуддя а не виконавча діяльність.

- Процес розгляду адміністративної справи побудований на зразок загального судового порядку

Адміністративна юстиція – це встановлений законом порядок розгляду і вирішення судових процесуальних форм справ що виникають у сфері державного управління громадянами та юридичними особами з одного боку, та організацій виконавчої влади і місцевого самоврядування з іншого боку, який здійснюється загальними чи спеціальними створеним для вирішення правових спорів судами. У цьому адміністративної юстиції становить одну із засобів обмеження виконавчої влади а адміністративний суд в свою чергу – засіб реалізації принципу розподілу влади як додатковий законний механізм суб’єктивних прав і свобод громадян. Потребу цього обумовлено не достатньо якісним рівнем розгляду справ про адміністративні право порушення колегіальним органами.

  1. Поняття та завдання провадження в справах про адміністративні правопорушення.

Провадження у справах про адміністративні право порушення є інститутом адміністративного права, який складається з правових норм що регулюють діяльність уповноважених органів та посадових осіб по застосуванню адміністративних стягнень.

Завданнями провадження відповідно до ст.. 245 КПАК є:

- Своєчасне, всебічне, повне і об’єктивне з’ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності с законом, забезпечення виконання винесеної постанови, виявлення причин та умов що сприяють вчиненню адміністративного правопорушення.

- Під адміністративним провадженням у справах про адміністративні правопорушення розуміють визначений законом порядок здійснення певних якісь процесуальних дій пов’язаних з розглядом і вирішенням справ про адміністративні правопорушення , винесення по них законних і об’єктивних рішень , та їх виконання.

Провадження по адміністративному правопорушенні є різновидом правозастосовних юрисдикційних проваджень адміністративного процесу.

Отже на нього розповсюджуються вся принципи юрисдикційного процесу.

  1. Особи, що беруть участь у провадженні в справах про адміністративні правопорушення.

1) Компетентні органи і посадові особи, які поділені правом приймати владні акти, складати правові документи що визначають рух і долю справи.

Такими суб’єктами є:

- Районі( міські) суди, адміністративні комісії, виконавчі комітети, органи внутрішніх справ, органи що здійснюють адміністративно наглядові функції( НАц Банк України, органи державної ветеринарного контролю, органи виконавчої влади з захисту прав споживачів)

2) Суб’єкти що мають особистий інтерес у справі. До них належать: А) особа яка притягається до адміністративної відповідальності; Б) потерпілий; В)законі представники обох сторін; Г)адвокати.

При проваджені по справах про адміністративні право порушення наявність особи яка притягується до адміністративної відповідальності є обов’язковою. 3) Особи і органи що сприяють здійсненню провадженню.

Дані суб’єкти не зацікавлені в результатах вирішення справи, але вони володіють певною інформацією, або спеціальними знаннями які можуть допомогти встановити обставини розгляданої справи. До осіб належать:

- Свідки

- Експерти

- Перекладачі

- Понятті

4) Особлива група учасників – громадські організації, товариські суди, трудові колективи, адміністрації за місцем роботи, навчання або проживання правопорушника

Дані суб’єкти співпрацюють у реалізації виховної роботи. У ряді випадків такі учасники провадження мають бути проінформовані про заходи адміністративного впливу що вжиті до винних. Вони можуть подавати клопотання про скорочення строку позбавлення права.