Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора з Адміністративного права.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
524.8 Кб
Скачать
  1. Адміністративно - правовий статус Кабінету Міністрів України.

Адміністративно правовий статус КМУ визначають саме ті його повноваження які характеризують його виконавчу - розпорядчу та організаційну діяльність як Вищого органу виконавчої влади.

До складу КМУ входять: Прем’єр Міністр; Перший віце - прем’єр - міністр , три віце-прем'єр-міністри; міністри.

Останнім часом указами Президента України перелік міністрів було доповнено посадою Міністра Кабінету Міністрів і Міністра у зв'язках з Верховною Радою України. Отже, нині до складу Кабінету Міністрів входять 23 особи (з урахуванням суміщення посад Першого віце-прем'єр-міністра і міністра фінансів).

Правовий статус КМУ визначається Законом України про КМУ від 7 жовтня 2010 року відповідно до даного нормативно правового акту даний орган характеризується як вищий орган в системі органів виконавчої влади, який здійснює виконавчу владу безпосередньо та через Міністерства та Державні адміністрації .

Повноваження КМУ які складають адміністративно правовий статус Міністрів поділяється на 3 групи: Власне виконавчо-розпорядчі повноваження, Організаційні повноваження, Нормотворчі повноваження.

Виконавчо-розпорядчі повноваження полягають:

- Повноваження в сфері економіки та фінансів

- Повноваження в сфері соціальної політики

- Повноваження правової політики та зовнішньої політики

- Повноваження в сфері національної безпеки та оборони

- Повноваження у сфері вдосконалення державного управління та державної служби.

Організаційні повноваження:

- КМУ спрямовує і координує роботу Міністерств та органів інших центральних виконавчої влади. Ці Міністерства та органи виконавчої влади підзвітні КМУ.

- КМУ може скасувати акти Міністерств та інших центральних органів виконавчої влади.

- КМУ спрямовує і координує діяльність Ради Міністрів АРК щодо виконання Конституції України.

- КМУ встановлює порядок участі Ради Міністрів АРК та підвідомчих органів у виконавчих загально державних програм.

Кабінет Міністрів розглядає питання щодо:

1) Походження кандидатур, заступників голів обласних державних адміністрацій.

2) Надання у разі вмотивованої відмови голови обласної державної адміністрації нагоди призначення керівників територіального органу Міністерства.

3) Подання Президенту України пропозиції щодо скасування актів місцевих державних адміністрацій що суперечить Конституції України та Закону України.

КМУ також затверджує типовий регламент місцевих державних адміністрацій, рекомендаційний перелік управління відділів, місцевих державних адміністрацій.

КМУ розглядає пропозиції обласних Київських та Севастопольських міських державних адміністрацій з питань що потребують вирішення Кабінету Міністрів.

Нормотворчі повноваження полягають в тому що КМУ на основі не виконання Законів України, актів Президента України видає обов’язкові акти для виконання – постанови та розпорядження .

При чому акти нормативного характеру видаються у формі постанов, а акти з органів розпорядчих та інших поточних діянь видаються у формі розпоряджень КМУ.

Постанови та розпорядження КМУ приймаються на засіданнях КМУ шляхом голосування більшості голосів від посадового складу КМУ.

Поняття та функції урядових комітетів:

Новою організаційною формою роботи уряду є так звані урядові комітети. Вони утворюються, для забезпечення ефективної реалізації повноважень КМУ та координації дії виконавчо-владних органів.

Перелік урядових комітетів та їх посадовий склад затверджується Кабінетом за поданням Прем’єр Міністра. Урядовий комітет для забезпечення діяльності утворення під комітетів, експертних комісій та робочі групи.

Секретаріат КМУ здійснює організаційне, експертна аналітичне, правове, інформаційне та нотаріальне, технічне забезпечення діяльності КМУ.