Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора з Адміністративного права.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
524.8 Кб
Скачать
  1. Адміністративно правовий статус Центральних органів виконавчої влади.

Систему центральних органів виконавчої влади визначають Конституція України та Закон України про «Центральні органи виконавчої влади» від 17 березня 2011 року .

Міністерство – це ключовий орган виконавчої влади що формує державну політику в межах своєї компетенції, контролює діяльність інших центральних органів які перебувають під його підпорядкуванням.

Міністерство утворює , реорганізовує та ліквідує Президентом України за поданням Прем’єр Міністра.

Основні завдання :

1) Забезпечення нормативно – правового регулювання

2) Визначення пріоритетних напрямів розвитку

3) Інформування та надання роз’яснень щодо здійснення державної політики

4) Узагальнення практики застосування законодавства розпорядження, пропозиції щодо його вдосконалення

Законодавство поділяє центральні органи виконавчої влади на 2 великі групи:

- Міністерства-основним завданням яких є розробка та реалізація державної політики у закріпленій за ними сфері.

- Інші центральні органи виконавчої влади до яких належать(служби агентства інспекції та центральні органи виконавчої влади із спеціальним статусом) основним завданням таких органів є безпосередньо реалізація державної політики яка розробляється відповідним міністерством.

Структуру складають : Міністр, Апарат Міністерства, Патронатна служба, Колегія Міністерства, Територіальний орган Міністерства

- Міністр – є керівником міністерства і очолює його за принципом єдино начальства. Повноваження як керівника закріплені в ст.. 8 Закону України про « Центральні органи виконавчої влади»

- Апарат міністерства відповідає за виконання внутрішньо управлінських функцій міністерств. А саме забезпечення правотворчої діяльності. Здійснення діловодства, та забезпечує кадрову політику. Очолює апарат міністерства заступник міністра-керівник апарату, який на відміну від інших заступників міністра має статус державного службовця.

- Патронатна служба міністерства-відповідає за інформаційне забезпечення роботи міністерств. Яке полягає у двох напрямках діяльності. Перший напрямок це робота зі збором інформації. Збір інформації необхідний для роботи міністерства та прийняття ним актів управління. Другий напрям це робота з вихідною інформацією-тобто інформування про роботу міністерства яка направляється до нижчестоящим або громадян через засоби масової інформації.

- Колегія міністерств-виконання консультативно-дорадчих функцій міністерств. Колегії створюється для вирішення поточних питань які стоять перед міністерством. До складу колегії крім міністра чи його заступників можуть входити керівники структурних підрозділів міністерства, його територіальних підрозділів міністерства, депутати верховної ради та органів місцевого самоврядування. Представники громадських організацій та науковців. Рішення колегій як правило оформляється протоколом. Який має рекомендаційний характер і не є обов’язковим до виконання. Проте в окремих випадках рішення колегій може бути оформленні у вигляді наказу міністерства і тоді вже вони набувають юридичної силу та обов’язковості нормативного акту.

- Територіальні органи міністерства-мають факультативний необов’язковий характер тому що деякі міністерства здійснюють виконавчу владу на місцях через відповідні структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій. Наприклад-міністерство інфраструктури, науки молоді та спорту, міністерство фінансів, міністерство економічного розвитку торгівлі. Проте існує ряд міністерств які здійснюють виконавчу владу на місцях безпосередньо через власні територіальні підрозділи які не підпорядковуються місцевим державним адміністраціям. Такі територіальні підрозділи діють на підставі положень що затверджують міністром. Це такі міністерства: міністерства внутрішніх справ, міністерство юстиції, міністерство оборони України, міністерство надзвичайних ситуацій та інші. Прочитати самостійно як призначають керівники та заступники керівників цих органів.

Інші центральні органи виконавчої влади - служби, агентства та інспекції. Дані органи основною функцією мають виконання державної політики розробленої міністерством. Відповідно кожне міністерство має закріплений перелік підпорядкованих йому центральних органів виконавчої влади.

Служби - це такі органи виконавчої влади які переважно займаються наданням адміністративних послуг фізичним та юридичним особам. Переважно це дозвільно-реєстраційна діяльність.

Агентство -це такий орган виконавчої влади більшість функцій якого складають функції з управління об’єктів державної власності що належать до сфери його управління.

Інспекція-реалізує контрольно-наглядові функції за дотриманням державними органами а також фізичними та юридичними особами актів законодавства.

Окремим положенням закон визначає центральні органи виконавчої влади із спеціальним статусом. Спеціальний статус таких органів визначається особливим порядком призначення на посади та звільнення з посад керівників даних органів. На відміну від керівників центральних органів виконавчої влади які призначаються і звільняються з посади прем’єр міністром.

Керівники органів із спеціальним статусом призначають і звільняються з посади президентом України. До таких органів належать комітет телебачення та радіомовлення. Не дивлячись на відмінність у функціях та назві всі центральні органи виконавчої влади мають однакову структуру. Очолює керівник який на відміну від міністра є державним службовцем. Проте діяльність центрального органу виконавчої влади спрямовується і координується відповідним міністром.(Прочитати функції міністра як координатора роботи центрального органу виконавчої влади)

Керівник центрального органу виконавчої влади є підпорядкований відповідному міністру і його повноваження стосуються лише забезпечення реалізації виконавчо-розпорядчих та внутрішньо-організаційних функцій держави. Всі центральні органи виконавчої влади складаються із трьох підрозділів: апарат колегія територіальні органи. Апарат здійснює правове, інформаційне забезпечення матеріальне діяльності органів. Колегія центрального органу виконавчої влади-створюється для підготовки рекомендації щодо виконання окремих завдань органів. Територіальні органи-створюється у випадку коли їх існування передбачені у положенні про центральні органи державної влади. Зокрема окремі територіальні підрозділи мають такі: антимонопольний комітет, пенсійний фонд України.