Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора з Адміністративного права.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
524.8 Кб
Скачать
  1. Види об’єднань громадян.

В залежності від мети діяльності:

а) Політична партія – це зареєстроване згідно закону України, об’єднання громадян-прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою сприяння, формування та вираження політичної волі громадян і бере участь у виборах та інших політичних заходах.

б) Громадська організація – це об’єднання громадян, яке створене для захисту та задоволення своїх законних та соціальних, економічних, творчих, вікових,національно-культурних, спортивних інтересів тощо.

В залежності від організаційно-правових форм:

а) масові об’єднання громадян – характеризуються тим, що виникають за ініціативою громадян на добровільній основі,мають статутний характер, фіксоване членство, яке зобов’язує брати участь у роботі певних утворень об’єднання і утворюють матеріальні бази через систему внесків (політичні партії, творчі спілки, релігійні організації,фонди тощо);

б) органи громадської самодіяльності – характеризується добровільним порядком утворення, формування керівних ланок методом обрання, але характеризується відсутністю членства цього об’єднання, індивідуального прийому внесків та централізації (громадське формування по охороні громадського порядку);

в) органи громадського самоврядування – характеризуються рисами: є регламентоване членство, відсутність системи внесків, децентралізація, саморегуляція (ради і колективи мікрорайонів, домові та вуличні комітети);

г) спілки (асоціації) – це організації, які утворюються об’єднаннями громадян добровільно на громадських та договірних засадах.

За масштабом діяльності: а) місцеві; б) всеукраїнські; в) міжнародні.

В залежності від віку членів та засновників:

а) об’єднання дорослого населення; б) молодіжні громадські організації (14-35 років); в) дитячі громадські організації (6-18 років);

В залежності від способу легалізації:

а) пройшли реєстрацію; б) відправили повідомлення про заснування;

  1. Легалізація об’єднань громадян.

Легалізація об’єднання громадян – офіційне визнання об’єднання громадян державою, вона здійснюється шляхом реєстрації об’єднання громадян або шляхом повідомлення про виконання.

Під час реєстрації об’єднання громадян набуває статусу юридичної особи, обов’язкової реєстрації підлягають політичні партії та міжнародні організації.

Для легалізації об’єднання громадян шляхом реєстрації до реєструю чого органу подається заява підписана не менше трьома засновниками або їх уповноваженими представниками.

Разом з заявою подаються:

1) статут; 2) протокол зборів; 3) відомості про склад керівництва центральних статутних органів; 4) данні про наявність місцевих осередків; 5)документ про сплату реєстраційного збору;6) відомості про учасників; 7) документ, що підтверджує місцезнаходження.

Для реєстрації спілки об’єднання громадян додатково подається рішення центральних статутних органів.

Міжнародні громадські організації додатково подають документи, які підтверджують поширення її діяльності на території хоча б однієї іноземної держави.

Для реєстрації політичної партії подається програма політичної партії, назва та адреса банківської установи, в якій політична партія буде мати банківський рахунок; заява політичної партії, яка має бути підтримана і підписана не менше 1000 осіб, які мають виборче право.

Заява про реєстрацію місцевих громадянських організацій розглядається в триденний строк після виходу документів.