Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора з Адміністративного права.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
524.8 Кб
Скачать
  1. Адміністративний та економічний методи державного управління.

Адміністративні методи управління виражають прямий вплив на керований об’єкт і передбачають, як правило, однозначне вирішення відповідної господарської ситуації, що має обов’язкову силу для виконавця.

«Адміністративність» методу означає, що приписи держави мають не рекомендаційний, а обов’язковий (імперативний) характер. З допомогою адміністративних методів використовується система централізованих показників, які плануються і в яких дістають вираження загальнонародні інтереси: державні завдання по основній номенклатурі продукції, її кількості, якості, капітальним вкладенням, впровадженню нової техніки, постачанню, збуту та ін.

Адміністративні методи досить різноманітні. Це встановлення обов’язковості вчинення певних дій, заборона певних дій; видача різноманітних дозволів; здійснення реєстраційних дій; проведення контролю і нагляду; застосування економічних санкцій; одностороннє вирішення спорів між учасниками управлінських відносин; встановлення стандартів; визначення державних замовлень тощо.

Водночас в управлінні народним господарством велике значення мають економічні методи управління, для яких характерні такі особливості:

а) управлінський вплив на керовані об’єкти здійснюється з урахуванням їх матеріальних інтересів, через створення ситуацій, що зацікавлюють у необхідній поведінці виконавців;

б) акти суб’єктів управління уповноважують на визначені дії;

в) у керованих об’єктів існує можливість вибору одного з декількох або багатьох варіантів поведінки;

г) правовими нормами закріплений належний механізм стимулювання (одержання прибутку, пільг і т.д.);

д) розвинений механізм вирішення спорів, що забезпечує захист законних інтересів громадян і юридичних осіб, раціональні процедури розв’язання суперечок.

Відтак економічні методи передбачають порівняно з адміністративними значно вищий рівень саморегуляції діяльності господарюючих суб’єктів

Загалом же адміністративні та економічні методи управління є вираженням свідомого використання державою об’єктивних економічних законів і мають єдині економічні цілі. У цьому значення економічні методи, які адміністративні, є методами централізованого управління економікою.

  1. Адміністративний договір.

Договір – це дво або багато стороння угода, зміст якої складають права і обов’язки сторін що випливають із владних управлінських функцій суб’єктів, які є однією із сторін даної угоди.

Ознаки:

- Обов’язковою стороною даного договору є суб’єкт повноважень

- Його змістом або предметом є права та обов’язки сторін, пов’язані з реалізацією прийняті однією з тих управлінсько владних функцій

- Суб’єкт владних повноважень укладає договір на підставі рішення прийнятого на виконання владного управління повноважень

- Суб’єкт владних повноважень укладаючи відповідний договір діє для задоволення публічних інтересів

Види адміністративних договорів:

- Договори щодо компетенції та виконання інших державних функцій:

1) Договір про делегування повноважень між місцевими радами і місцевими державними адміністраціями

- Договори у сфері оподаткування

- Договори щодо закупівлі продукції, товарів та послуг для публічних потреб

- Договір у сфері трудових правовідносин

- Договір у яких суб’єкт владних повноважень реалізує державне чи комунальне майно

- Договір щодо за пушення інвестицій для задоволення публічних потреб.