Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора з Адміністративного права.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
524.8 Кб
Скачать
  1. Структура адміністративного процесу.

Адміністративний процес характеризується надзвичайно складною структурою, які складаються з окремих проваджень в свою чергу кожне провадження складається із стадії, стадії складаються з етапів, а етапи поділяються на процесуальні суспільні дії.

Адміністративні провадження – це особлива процедура розгляду певної категорії адміністративних справ, яка регулюється спеціальними нормативними актами . в сучасній науці адміністративному праві існують різні види підходи щодо визначення видів адміністративного провадження. Зокрема вони поділяються на :

- Юрисдикційні та не юрисдикційні

- Правотворчі, право розпорядчої

- Нормотворчі , установчі

Нормотворчі провадження – це специфічна діяльність уповноважених суб’єктів щодо підготовки затвердження, та офіційне оприлюднення нормативно правових актів.

Установчі – це специфічні діяльність уповноважених суб’єктів з реалізацією нормативних матеріалів адміністративного права щодо створення реалізації ліквідації організації структур органів влади, комплектування їх персоналу.

Правозастосовні – специфічна діяльність уповноважених суб’єкт із застосування нормативних матеріалів адміністративного права щодо розгляду індивіду і адміністративного права.

Види :

- Провадження і застосування адміністративного примусу

- Провадження із життя в адміністративному порядку заходів заохочення і стимулювання

- Провадження із реалізацією громадян своїх прав та обов’язків провадження

Контрольно-наглядові провадження

Процесуальні стадія – це відносно відокремлено, відділенні часом і взаємопов’язана сукупність процесуальних дій, спрямованих на досягнення певної мети і вирішення відповідних завдань конкретного адміністративного провадження що характеризується колом суб’єктів і закріплюється у процесуальних актах

Виділяють такі стадії :

- стадія аналізу ситуації в ході які збираються та фіксується інформацією про фактичний стан справи, реальні факти та оцінюється перспективи подальшого руху справи. Фактично ця стадія становить собою порушення адміністративної справи

- стадія розгляду адміністративної справи в процесі даної стадії дається юридична оцінка забраної інформації повно та виборочно досліджується матеріали справи з метою встановлення об’єктивної істини.

- На цій стадії державні органи обов’язково має становити підвідомчість справи, має право вимагати надання додаткових документів, а також має право відкласти розгляд справи при певних порушеннях.

Закінчується дана стадія виносом рішення по справі

- Стадія оскарження або опристусування по справі – факультативний характер

- Стадія виконання прийнятого рішення в ході якої завершується провадження по адміністративній справі. На цій стадії по даній адміністративній справі набуває юридичну силу і є обов’язковим до виконання

Кожна стадія адміністративного провадження обов’язково завершується складанням відповідного процесуального документу, які закріплює результати проведення відповідної стадії провадження та визначає подальший рух справи

Отже, процесуальні етапи є взаємопов’язані між собою групи процесуальних дій для яких характерна наявність своїх безпосередніх цілей та завдань, а також кола суб’єктів їх здійснення

В ряді адміністративного провадження окремі етапи також підлягають документальному закріпленню.

Процесуальні етапи поділяються на адміністративні процесуальні дії які становлять основу конструкцій всієї системи адміністративного процесу. В залежності від послідовності вчинення процес дій в межах етапу процесуального процесу поділ на :

- Попередні, проміжні, завершальні.