Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора з Адміністративного права.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
524.8 Кб
Скачать
  1. Адміністративна відповідальність юридичних осіб.

Чинний Кодекс України про адміністративні правопорушення визначає що адміністративній відповідальності підлягають особи які досягли на момент вчинення адміністративного правопорушення 16 річного віку. Із цього положення випливає що суб’єктами адміністративної відповідальності можуть бути лише фізичні особи, а не юридичні.

Така конструкція відповідальності була характерна у соціалістичний період. З переходом до ринкової економіки ситуація докорінно змінилася:

- Юридична особа стала повноправними учасниками суспільних відносин, причому більшість з них мають приватну форму власності

Вони так само як фізичні особи ступають в адміністративні право відносини і з часом порушують певні норми та правила що вимагають застосуванню адміністративної відповідальності.

Зокрема норми що встановлені адміністративною відповідальністю юридичних осіб містять Законах України такі:

- Закон України про зайнятість населення, Про об’єднання громадян, про відповідальність підприємств, їх об’єднаних установ та організацій, за порушенням в сфері місто будівництва.

Ознаки наявність адміністративного проступку – протиправного діяння спрямованого на порушення відносин, що охороняється нормами адміністративного права

- Застосування до юридичної особи порушника адміністративне стягнення

- Накладення стягнення органом адміністративної юстиції

- Стягнення можуть бути застосовані до юридичних осіб переважно мають форму попередження та штрафи, хоча і можуть застосовуватися іншими видами стягненнями .

  1. Поняття та ознаки адміністративного правопорушення.

ст. 9 КпАП України визначає: адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на державний або громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законодавством передбачено адміністративну відповідальність. Ознаки:

1) адміністративна відповідальність – це діяння, яке може бути у формі дії або бездіяльності;

2) суспільна небезпека (суспільна шкідливість);

Будь-який проступок посягаючий на встановлений правопорядок заподіює йому певну шкоду, порушує впорядкованість адміністративних відносин.

3) Протиправність;

4) Адміністративним проступок є винним діянням, тобто таким в якому проявляється воля і розум особи правопорушника, наявність вини є важливою умовою;

5) Карність – конкретна дія або бездіяльність може бути визнана правопорушенням, коли за його вчинення передбачена адміністративна відповідальність.

  1. Юридичний склад адміністративного правопорушення.

Юридичним складом адміністративного правопорушення розуміють встановлену правом сукупність ознак при наявності яких анти суспільне діяння вважається адміністративним проступком.

Якщо проступок – це факт реальної дійсності, то склад проступку це логічна конструкція, правове поняття про нього, яке відображає істотні властивості реальних явищ. Азом з тим законодавець не створює ознак проступку, а лише відбирає з них істотні відмінні ознаки і конструює склад. Ознаки – це необхідна і достатня підстава для кваліфікації як адміністративний проступок.

Будь-яке діяння виступає як органічна єдність зовнішньої діяльності людини і її свідомості, об’єктивних і суб’єктивних моментів.

Склад адміністративного проступку становить передбачена нормами права сукупність ознак, за наявності яких відповідне протиправне діяння визначається саме як адміністративний проступок. До цих ознак належать: 1) об'єкт; 2) об'єктивна сторона; 3) суб'єкт; 4) суб'єктивна сторона проступку.