Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора з Адміністративного права.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
524.8 Кб
Скачать
  1. Місце адміністративного права в системі права України.

Зв’язок конституційного та адміністративного права полягає в тому, що конят право є провідною галуззю в інших галузях права.

Конституційне право закріплює правові засади і принципи формування і регулювання усього механізму держави.

Адміністративне право конкретизує і деталізує вимоги конституційних норм через уточнення компетенції ланок виконавчої влади, визначає організаційно-правовий механізм реалізації прав громадян.

Адміністративне право регулює суспільні відносини пов’язані зі здійсненням виконавчо-розпорядчих функцій. Конституційне право регулює схожі за змістом відносини, але вони носять політичний характер.

Норми адміністративного права пов’язані із нормами кримінального права. Адміністративне право містить багато загальнообов’язкових правил. У випадках передбачених кримінальним законодавством порушення цих правил може потягти кримінальну відповідальність.

Також норми адміністративного права визначають, які діяння є адміністративними проступками (деякі з них і злочинами), тому не рідко потрібно тлумачити норми адміністративного і кримінального права.

Тісний зв’язок адміністративного права з фінансовим. Фінансове регулює суспільні відносини, що виникають в сфері фінансової діяльності держави з приводу акумуляції, розподілу коштів, що становлять національний дохід держави.

Нормативні акти, що стосуються компетенції органів виконавчої влади, можуть містити норми як фінансового так і адміністративного права. Коли мова йде про рішення у галузі фінансів, то це фінансове право, а організація органу визначається адміністративним правом.

Адміністративне право також межує із цивільним. Акти є підставою виникнення адміністративних відносин. Цивільно-правові документи можуть бути підставою виникнення адміністративно-правових відносин.

Нормами адміністративного права визначаються повноваження державних органів уповноважених дотримуватися трудового законодавства.

  1. Історія розвитку адміністративного права як галузі права та науки.

Аналіз першоджерел адміністративного права свідчить, що перші адміністративні норми з’явилися у праві найдавніших держав в світі. Однак їх кількісний ріст і об’єднання в організовану сукупність відбуваються пізніше. В античні часи і в епоху феодалізму адміністративне право не отримало місця в галузях права, це було викликано малою кількістю норм, які ми сьогодні називаємо адміністративними. В цей час було відсутнє розгалуження системи державних органів з чітко визначеною компетенцією, була відсутня потреба централізованого виконання функцій громадського порядку.

Виникнення адміністративного права як окремої галузі права почалося в епоху Відродження. Цьому передували такі умови: виникнення розгалуженої системи державних органів, поява цілої групи соціальних професійних працівників державних органів, інтенсивний розвиток культури та економіки зумовлений появою великих міст. Був створений соціальний орган – поліція.

В епоху абсолютизму (ХVІІІ) поліцейська влада є особливою частиною єдиної державної влади, яку уособлює монарх, під поліцією почали розуміти все державне управління. На основі поліцейського законодавства з’являються перші праці з адміністративного права. Однак з 20-х років ХІХ століття, в наслідок встановлення більшості країн західної Європи конституційних форм правління, сфери суспільних відносин, що регулюються поліцейським правом, значно розширюються. Ці відносини стають складнішими, поліцейське право виявляється значно вузькою галуззю права. Відповідно, в Німеччині висувається поняття «право управління», дане право встановлювало принципи управління, застосування дисциплінарного примусу, врегулювало діяльність державних службовців.

Наступний етап розвитку адміністративного права, у другій половині ХІХ століття, під час буржуазних революцій в Європі з’являлись республіки, побудовані на принципі розподілу влади (законодавчо-виконавчу, судову). Формування європейського адміністративного права відбулося в першій половині ХХ століття. Основним акцентом по відносинах являється зміна управлінських та правоохоронних відносин, які пов’язані з адміністративним порядком. Адміністративне право Російської імперії, як юридична наука підійшло до 1917 року в тому вигляді, який відповідав основним положенням теорії та рівням розвитку західноєвропейського права. Лише у 1938 році завдяки виступу А.Я. Вишенського адміністративне право було реабілітовано, але за умови його розвитку на марксистсько-ленінській ідеології.

Одночасно в ході юридичної дискусії 1938-1941 рр. був визначений предмет адміністративного права – суспільні відносини у сфері державного управління сучасні тенденції розвитку адміністративного права зумовлюються в характері суспільних відносин відхід адміністративного права від державного управління уособлюється публічна адміністрація. Отже, адміністративне право пропонується розуміти як таку галузь права, яка регулює не управлінські стосунки, а взаємовідносини між органами державної влади приватних осіб.