Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора з Адміністративного права.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
524.8 Кб
Скачать
  1. Види державної служби.

Цивільно-державні службовці поділяються на ранги та категорії передбачені законом про державну службу. До таких службовців належать: представники секретаріт президента, секретаріат міністрів, службовці місцевих державних адміністрації, верховної ради, а також більшості центральних органів виконавчої влади

Мілітаризована служба передбачає у її службовців наявність військових та прирівняних до них звань. Це служба у збройних силах України, у міністерстві внутрішніх справ, служба у внутрішніх військах, служба у прикордонних військах, служба в органах виконання покарань та деякі інші.

Спеціалізована передбачає наявність особливих звань та категорій посад відмінних від цивільних та мілітаризованих(наприклад державна дипломатична служба) а також мають суду, міністерства юстиції.

  1. Органи управління та забезпечення державної служби.

В юридичній науці управління державною службою розглядають в 2 аспектах:

1) Розглядає управління як організуюча діяльність яка має певний адміністративний зміст і особливий предмет і здійснюється в установлених організаційно правових нормах.

2) Управління як діяльність спеціально створених державних органів

Основною метою управління державною службою є:

- Забезпечення єдиної державно кадрової політики

- Підготовка державних службовців які здатні захищати права і свободи громадян

Управління державною службою характеризується ознаками :

1) Практична діяльність щодо визначення основних напрямків розвитку і реального функціонування всіх елементів правового інституту державної служби.

2) Функція державних органів яка здійснюється у визначених органів правових нормах і реалізуються спеціально створеними державним органами .

3) Це управління спрямоване на задоволення інтересів держави та публічних інтересів в цілому.

4) Це управління базується на принципах законності та гласності і підпорядкованості вище стоячому державним органом і посадовим особам вищого рівня державних органів, службовців низького рівня.

В свою чергу, органи управління державної служби – це спеціальні державні органи або підрозділи державних органів до компетенції яких належить забезпечення і розвиток системи державної служби.

Дані органи поділяються на 2 види:

- Органи управління державною службою

- Органи забезпечення державної служби

Органи управління державною службою є самостійний орган державної влади наукової компетенції, який призначений підтримувати і розвивати акт відносин державної служби, організації управління державною службою , забезпечення порядку і умов, процедур реформування державної служби.

Органами забезпечення державної служби є відділи кадрів та кадрові служби.

Органами забезпечення державної служби – це органи або підрозділ державного органу завданням якого є виконання або організація виконання норм права і приписів системи державної служби щодо специфіки даного державного органу.

Координаційна рада з питань державної служби при Президентові є постійно діючим консультативно-дорадчим органом.

У своїй діяльності Рада керується Конституцією України , законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України та цим Положенням.

Головне управління державної служби України є центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом, підконтрольним і підзвітним Президентові України.

Головна державна служба України забезпечує проведення єдиної державної політики у сфері державної служби та функціональне управління державною службою. Головна державна служба України у своїй діяльності керується Конституцією України, Законом України "Про державну службу" іншими законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України та цим Положенням.