Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора з Адміністративного права.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
524.8 Кб
Скачать
  1. Поняття та ознаки адміністративної відповідальності.

Адміністративна відповідальність відповідно до українського законодавства — це відповідальність за вчинення адміністративного проступку (правопорушення).

Основні риси адміністративної відповідальності виявляються в тому, що:

- підставою для її настання є адміністративний проступок;

- вона реалізується за умов неслужбової непідлеглості;

- існує велика кількість уповноважених органів (посадових осіб), що накладають адміністративні стягнення;

- порядок накладання адміністративних стягнень визначається нормами адміністративного права.

Отже, адміністративна відповідальність - це різновид юридичної відповідальності, що являє собою сукупність адміністративних правовідносин, які виникають у зв'язку із застосуванням уповноваженими органами (посадовими особами) до осіб, що вчинили адміністративний проступок, передбачених нормами адміністративного права особливих санкцій — адміністративних стягнень.

2. Ознаки адміністративної відповідальності

Ознаки:

- Адміністративна відповідальність спирається на державний примус.

Державний примус – це владний вплив уповноважених державою на свідомість і поведінку людей які вчинили правопорушення.

- Є те що адміністративна відповідальність тягне за собою настання несприятливих наслідків для правопорушення морального і матеріального характеру.

- В заходах відповідальності міститься кінцева правова оцінка діяння особи правопорушення

- Притягнення до адміністративної відповідальності здійснюється уповноваженими органами у відповідальності матеріального і процесуального права, які регулюють процедуру і міру покарання за вчинення правопорушення

Поряд із загальними ознаками юридичної відповідальності, адміністративна має власну специфіку:

- Притягнення до адміністративної відповідальності відбувається коли при вчиненні особою адміністративного правопорушення, але важливо зазначити що адміністративна відповідальність тягне не будь яке порушення правил встановлених адміністративно правовою нормою, а лише порушення тієї норми що охороняється адміністративними санкціями.

- Адміністративна відповідальність має державно обов’язків характер, який проявляється в тому що будь який адміністративний проступок є порушенням правопорядку і охорона якого є функція держави. Внаслідок цього притягнення до адміністративної відповідальності – це обов’язок держави який практично здійснюється органами держави незалежно від волі зацікавлених у справі осіб.

- Норми що встановлюють адміністративну відповідальність не обмежуються кодексом про адміністративні правопорушення, а міститься у різних нормативних актах які приймаються різними державними органами.

  1. Нормативне регулювання адміністративної відповідальності.

Відносини адміністративної відповідальності регулюються значною кількістю нормативних актів як в сукупності складають законодавство про адміністративну відповідальність. Поліцентричний характер правового регулювання адміністративної відповідальності суттєво відрізняє даний вид юридичної відповідальності від інших її видів, оскільки їх норми регулювання обмежуються дією інших кодифікованих актів . полі центричність сучасного адміністративного законодавства має ряд суттєвих недоліків. Серед найважливіших є:

- Розпорошеність та не системність адміністративного деліктного законодавства

- Застарілість основних правових інститутів адміністративного права

Як і в інших видах юридичної відповідальності законодавчу основу для прийняття актів що регулюють питання адміністративної відповідальності становить Конституція України.

Значна частина норм адміністративного деліктного права міститься у Кодексі України про адміністративні правопорушення. Такий статус до кодексу зумовлений тим що він визначає основні завдання , склад та ознаки адміністративних правопорушень.

Проте застосування кодексу як систему утворюючого адміністративно деліктного акту викликає чимало проблем пов’язаних із застарілістю положень кодексу та не відповідності реалі життя.

Паралельно з кодексом діють норми , що встановлюють адміністративну відповідальність але міститься у законодавчих актах міжгалузевого характеру. Згадані норми правового акту є складовою адміністративного законодавства в частині норм які встановлюють окремі склади адміністративного правопорушень або містять гіпотезу та диспозицію деліктної норми.

Питання адміністративної відповідальності регулюються також указами Президента, постановами КМУ..

В свою чергу органи місцевого самоврядування мають право в межах встановленого законом приймати рішення з адміністративними санкціями для боротьби зі стихійним лихом та епідемією. Вони також мають право встановлювати правила благоустрою міст, правила торгівлі. Правила додержання тиші в громадських місцях, а також приймати рішення з питань боротьби з епізоді ями за порушення яких передбачено відповідальність.